6 jednostavnih koraka do savršenog motivacionog pisma

motivaciono pismo

Pisanje uspešnog motivacionog pisma je sastavni deo skoro svake prijave za  nova radna mesta. Zbog toga vam otkrivamo trikove uz pomoć kojih možete napisati odlično motivaciono pismo i dobiti vaš posao iz snova. 

Ako želite da radite za određenu kompaniju ili organizaciju, onda sigurno pratite kada možete aplicirati online. Dan kada se vaše želje ostvare i naiđete na oglas kompanije da traži novu radnu snagu, je dan kada ćete uz svoju biografiju morati predati i motivaciono pismo.  

Njegova svrha je da odgovori koje su vaše motivacije da se prijavite za otvorene radno mesto, ali i da opiše vašu strast za poslom. Motivaciono pismo treba tako sročiti da vas u očima poslodavca prikaže kao neophodnog člana njihovom radnom timu.  

Saveti za pisanje savršenog motivacionog pisma 

Pisanje motivacionog pisma može biti veliki izazov. Zbog toga pogledajte vodič za pisanje istog koji će vam njegovo pisanje znatno olakšati i pomoći vam da ga kreirate tako da se izdvojite među drugim kandidatima. Ono pre svega mora biti dinamično i takvo da impresionira poslodavca da dodatnu pažnju posveti vašoj prijavi. 

[crp]

Uputstvo za pisanje savršenog motivacionog pisma: 

1. Istražite i dobro razmislite 

Pre nego što počnete da pišete svoje motivaciono pismo, odvojite malo vremena za istraživanje. Pronađite sve detalje o kompaniji, organizaciji ili ustanovi za čiju poziciju aplicirate. Pregledajte još jednom oglas za posao koji su postavili, pogledajte uslove koje traže, jer ćete tako videti šta je po njima savršeno kvalifikovan kandidat. Pomoću ovih informacija napravite motivaciono pismo. 

Ako jedno te isto motivaciono pismo šaljete na više adresa ili je pak to pismo koje ste skinuli sa interneta (što su verovatno uradili i drugi) pa samim tim nije jedinstveno, onda verovatno vaša misija u dobijanju posla neće uspeti. Zbog toga, kreirajte ga sami. Razmislite o svojoj istinskoj motivaciji i interesovanju, kao i o tome kako će vam to pomoći da postignete lične i profesionalne ciljeve. 

2. Vodite računa o formatu motivacionog pisma 

Proverite da li je vaše pismo sažeto i precizno. Ne treba da bude duže od jedne stranice, pa čak je preporučeno da bude pola od jedne stranice. Treba da sadrži samo relevantne informacije. Nemojte zaboraviti da koristite odgovarajuće fontove (poput Arial ili Times New Roman), tj. one lako čitljive. 

3. Vodite računa o strukturi 

  • Pozdrav – Započnite pismo profesionalnim pozdravom. U ovom delu u zaglavljima morate da navedete sve potrebne podatke: Svoje ime i prezime, kontakt podatke, ime kompanije za koju se prijavljujete i adresu, datum slanja prijave. Potom započnite pismo sa „Poštovani“ (ili imenom ako znate ko je tačno primaoca istog). 
  • Uvod – Prvi odeljak treba da sadrži snažnu uvodnu rečenicu koja će privući pažnju. Spomenite dve ili tri glavne stavke koje će pomoći da doprinesete razvoju kompanije. 
  • Razrada – Ovo je glavni deo motivacionog pisma. U ovom paragrafu treba da objasnite kako vaše veštine, znanje i iskustvo od vas prave odličnog kandidata za to radno mesto. Uključite svoje razloge i motivaciju da budete deo njihovog tima. Nemojte zaboraviti da navedete neke konkretne primere. Spomenite sva dostignuća u obrazovanju, svoje iskustvo i neke karakteristične osobine. 
  • Zaključak – U ovom paragrafu treba da izrazite veliko interesovanje za dolazak na intervju u kompaniju. 
  • Potpis – „S poštovanjem“ (ili nešto slično) je obavezno. Uključite ponovo svoje kontakt podatke kako bi vas poslodavac mogao lako kontaktirati. 

4. Nikad nemojte lagati 

U svakom slučaju istina će biti otkrivena, zato je bolje da se suzdržavate od preterivanja vaših dostignuća ili znanja. Umesto toga, pokušajte da se fokusirate na svoje vreline, pozitivne navike i nešto slično tome, što će stvoriti vaš idealan opis onakvog kakvi jeste. 

5. Ostanite pozitivni 

Pozitivnost ima posebnu moć. Niko ne želi da čita sumorno motivaciono pismo sa negativnim stavom. Poslodavce privlači pozitivna aura, zato budite optimistični. Nemojte spominjati svoje slabosti. Stavite naglasak na svoja dostignuća na koja ste ponosni, na znanje i iskustvo. Otkrijte im svoje veštine, opišite svoje pozitivne osobine, objasnite kako ste se nosili sa izazovima u prošlosti. 

6. Sve dobro prekontrolišite 

Pre nego što pošaljete svoje pismo, treba više puta da ga pročitate. Uverite se da nema pravopisnih ili gramatičkih greški. U slučaju da se neka potkrade, može vaš koštati poziva na intervju.  

Preporučljivo je da dobijete konstruktivnu kritiku. Pošaljite pismo nekom članu porodice ili bliskom prijatelju, ne bi li vam iskreno rekli da li je dobro ili ne.  

Sada znate kako da napišete dobro motivaciono pismo koje će vam pomoći da se istaknete među drugim kandidatima. Sledite ove jednostavne savete i sigurno ćete uspeti u svom poduhvatu. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]