7 saveta kako da izaberete pravi hosting za veb sajt

Hosting je domaćin za vaš veb sajt ili blog na internet mreži. Bez njega sajtovi i blogovi ne postoje u digitalnom svetu. On utiče na mnoge funkcije i može da poboljša ili pokvari vašu platformu. Šteta bi bila ako ste kreirali dobar sadržaj i dizajn sajta da to sve upropasti loš hosting. Od vašeg izbora zavisi da li će hosting biti prijatelj ili neprijatelj veb sajtu.

Zamislite da je hosting kao kuća koja se iznajmljuje za razne portale i blogove. To je prostor koji određena kompanija naplaćuje da bi se sajtovi ,,ugostili, smestili“ u online svetu. Ako znamo da postoje loši hostinzi koji upropašćavaju veb platforme, onda treba da dobro razmislimo o izboru hosting paketa. Kako izabrati valjanog domaćina za naš portal? Šta da uradimo da ne bismo uzalud protraćili novac ili čak izgubili veb sajt?

1. Razmislite o tehnologiji i potrebama veb sajta

Pre nego što potražite hosting provajdere, razmislite o tome šta želite i planirate. Upoznajte se sa mogućnostima i sadržajem veb sajta. Da li sajt ima dosta veb stranica? Koliko posetilaca očekujete? Koliko vam treba prostora na serveru? Odgovori na navedena pitanja su važni, jer hosting pomaže ili odmaže da se ostvare vaši ciljevi.

Treba da izaberete dobrog veb domaćina za portal koji će odgovarati vašim zahtevima i potrebama. Ako vam, na primer treba više prostora zbog više posetilaca, hosting će vam to omogućiti bez smetnji i problema. Takođe, nećete smetati drugima ako kojim slučajem delite server sa drugim portalima. Bolji i veći veb sajt zaslužuje kvalitetan i tehnološki napredan hosting. Zašto da mu to ne omogućite? Bićete zadovoljni kada budete imali veći saobraćaj i više prihoda od sajta.

2. Obratite pažnju na kvalitet usluge

[crp]

Pogledajte pažljivo usluge hosting provajdera. Veoma je važno da kompanija poseduje savremenu tehnologiju servera. To podrazumeva kvalitetne i napredne tehnološke mogućnosti hardvera. Informacije možete naći na Cpanel-u ili na sajtu hosting kompanije: na primer, o prostoru na disku, vrsti diska, sadržaju memorije (RAM) i radu procesora.

Rad procesora i memorije funkcioniše u zavisnosti od sadržaja portala i broja poseta. Ako se rukovodite cenom, pa uzmete besplatan ili jeftin hosting, to neće podržati veliki broj posetilaca. Vaš portal će biti usporen i izgubićete veći deo veb saobraćaja. Danas u internet svetu se brzina učitavanja veb sajtova jako ceni. Zato izaberite hostinge sa najnaprednijom tehnologijom, da biste imali više posetilaca.

3. Izbegavajte neočekivane zastoje

Kada imate mnogo saobraćaja, značajno je produženje rada portala bez zastoja. Neke hosting kompanije nude čak 100% uptime, što znači da nikad ne dolazi do zastoja u radu. Međutim, praksa pokazuje da se uvek dešavaju mali problemi sa serverom. Čak su planirani prekidi u radu sajta poželjni, da bi se unapredio ili restartovao server. Ne valja ako stalno dolazi do nenajavljenih i neočekivanih prekida. To ukazuje na loš kvalitet hostinga, tako da izbegavajte takve kompanije.

Neki provajderi nadoknađuju u novcu svaki zastoj od 0,1% ispod obećanog. Poželjno je da obratite pažnju na statistiku produženja rada na stranicama kompanija. Dobro je kad su provajderi iskreni, pa kažu da nude 99,5% uptime, zato što je to ipak realnije.

4. Neka sistem zaštite bude kvalitetan

Danas ima puno hakera koji lako provaljuju u slabo zaštićene sisteme podataka. Zato hosting kompanija treba da ima naprednu tehnologiju bezbednosti, da biste zaštitili portal od hakerskih napada. Proverite na sajtu kompanije koliko ulaže u pitanje sigurnosti korisnika, kakav je nivo njenog sistema zaštite, da li pruža tehnološku podršku, ako dođe do nekakvih sumnjivih oštećenja ili napada na sajt itd.

Da li hosting provajder radi backup sajta za vas? Svaki portal treba da ima obezbeđene rezervne kopije, u slučaju da dođe do napada ili gubljenja podataka. Možete da lako povratite verziju veb sajta ili ako prelazite na drugi server, da možete brzo obnoviti sajt bez ponovnog kreiranja celokupnog sadržaja. Niko ne želi posao iz početka, zato je važno da imate besplatne rezervne kopije.

5. Pogledajte iskustva korisnika

Možete da pretražite forume i grupe na društvenim mrežama, kako biste saznali kakva je reputacija određene hosting kompanije. Iskustva korisnika mogu da budu vaša smernica kada birate hosting pakete. Nemojte čitati preporuke kupaca na sajtovima kompanije, već pogledajte na drugim portalima šta ljudi i stručnjaci kažu. Njihove preporuke i saveti mogu da budu korisni, da ne biste ponavljali tuđe greške.

6. Izbegavajte besplatne i deljene hostinge

Ovaj savet važi za portale sa mnogo posetilaca. Besplatni hosting je nepouzdan sa puno neočekivanih zastoja u radu. On ne mari za vaše potrebe, pa recimo, prikazuje oglase bez vašeg pitanja. Može da prestane sa radom i da izgubite sajt. Ne podržava veliki saobraćaj, tako da ne odgovara vašim potrebama.

Deljeni hosting je dobar za sajtove sa manje poseta i sadržaja. On podrazumeva deljenje servera sa drugim sajtovima, tako da ograničava prostor i ne dozvoljava širenje kapaciteta vaše platforme. Ne može da izdrži opterećenje saobraćaja, tako da često suspenduje portale sa puno poseta. Ako se desi problem sa drugim sajtom na istom serveru, možete da imate smetnje i manje saobraćaja tuđom krivicom.

7. Izaberite VPS ili namenski server

VPS (virtual private server) server je pogodan za portale sa mnogo saobraćaja. Pruža mogućnost povećanja prostora i omogućava samostalnost sajtova. Ako se desi smetnja u ,,komšiluku“, nećete imati problem sa funkcionisanjem portala. Nudi kvalitetnu podršku i potpunu privatnost svim korisnicima. Imate celu kontrolu nad instaliranim operativnim sistemom i aplikacijama.

Namenski (dedicated) server je odlično rešenje za posećene portale. On nudi više resursa od VPS-a, i imate pravo da zakupite ceo server samo za svoj portal. Kao što naziv kaže, posvećen je jednom korisniku i prilagođava se njegovim potrebama. Ne delite server ni sa kim, tako da raspolažete hardverskim resursima bez ograničenja. Možete da podešavate i održavate server prema potrebama i željama.

Od izbora hostinga do bolje zarade

Pravi hosting omogućava brzo učitavanje sajta, tako da imate veći saobraćaj. Više posetilaca znači istovremeno više klikova na reklame, što znači da možete da puno zaradite od portala. Danas su jako popularne nativne reklame, tako da možete biti izdavač i ponuditi prostor za nativno oglašavanje. Platforma Native Media nudi brojne mogućnosti i povlastice za izdavače. Preko Native Medie možete da imate maksimalnu zaradu od portala, naročito ako imate posećen sajt.

Dobar hosting je osnova uspešnog poslovanja. Mnogi klijenti greše kada se rukovode cenom, umesto kvalitetom funkcija i provajderskih usluga. Može da se desi da izgube veb sajt, da uzaludno potroše vreme i novac zbog pogrešnog izbora. Treba razmišljati o budućnosti na duže staze. U skladu sa tim izabrati kvalitetan i pouzdan hosting da biste imali više posetilaca i bolju zaradu. Kakav ste hosting izabrali, takav će biti uspeh vašeg biznisa.

Ako želite veću posećenost sajta i bolju zaradu, na pravom ste mestu! Kliknite na link ispod i saznajte kakve vas pogodnosti čekaju!

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]