8 koraka do savršene Instagram slike

instagram slike

Živimo u dobu pametnih telefona, koji među mnogim funkcijama imaju ugrađene i fotoaparate. Zato ne treba da nas čudi zašto vlada takmičenje ko će bolju fotografiju da napravi za društvene mreže, a pre svega za Instagram čija je osnova funkcija izlaganje fotografija korisnika. Zato vas mi danas učimo kako da napraviti dobru Instagram fotku. 

Da bi napravili savršenu Instagram sliku treba da sledite neka pravila koja su pre svega bazirana na razumevanju nekih osnovnih principa kompozicije i osvetljenja. Korake koje treba da sledite, do fotografije zbog koje će vam mnogi zaviditi, su sledeći: 

Korak 1 – Koristite prirodno svetlo 

https://www.instagram.com/p/BlxvA3tBkxS/?utm_source=ig_embed

Osvetljenje je temelj dobre fotografije. Najvažnije pravilo za dobijanje odličnih fotografija sa pametnim telefonom je da naučite koje cake možete napraviti uz prirodno osvetljenje.  

Izbegavajte blic, ne bi li boje i efekat fotografije bio bogatiji i svetliji uz sunčevu svetlost. Ako ne možete da se fotografišete napolju, onda to učinite u blizini prozora ili u dobro osvetljenim sobama. Čak i noću je poželjno pronaći izvore svetlosti poput uličnih lampi i izloga. Do duše, neće vam dati odličnu fotografiju kao dnevno svetlo, ali će vam sigurno biti dobra. 

Korak 2 – Škljocnite u pravom momentu 

https://www.instagram.com/p/BnLl5THlUT7/?utm_source=ig_embed
[crp]

Profesionalni fotografi u stanju su po ceo dan da sede kraj prizora koji hoće da uslikaju, ne bi li uhvatili pravi momenat (pre svega svetlosti). Na primer, kada je sunce nisko na horizontu, svaku fotografiju čini lepšom. To je tzv. prirodni Instagram filter. 

Međutim, ako fotografišete u podne onda su npr. oblaci vaš saveznik ka neodoljivom Instagram postu. Treba da znate i da je veoma teško dobiti dobru sliku pod direktnom sunčevom svetlošću. Oblaci se suprotstavljaju svetlosti sunca i stvaraju tzv. mekani i lepršaviji efekat na fotografiji. 

Korak 3 – Sledite pravilo trećine 

Kompozicija se odnosi na raspored fotografije: oblik, tekstura, boje i drugi elementi koji čine sliku. 

Pravilo trećine je jedan od najpoznatijih kompozicijskih principa i odnosi se na jednostavan metod uravnoteženja vaše fotografije. Ono je deli na tzv. 3×3 mrežu i paralelna subjekta ili objekta na fotografiji duž linija mreže, ne bi li tako stvorila ravnotežu. 

Na primer, možete da centrirate fotografiju. 

https://www.instagram.com/p/Bmm86rLldZ6/?utm_source=ig_embed

Međutim, možete da postignete dobar efekat i „uravnoteženom asimetrijom“, pri čemu je subjekat van centra, ali dobro izbalansiran sa drugim objektima. U ovom slučaju cvetovi su raspoređeni u donjem desnom uglu, a sunce u gornjem levom i zajedno daju odličnu uravnoteženost. 

https://www.instagram.com/p/BmNOjl_lSME/?utm_source=ig_embed

Korak 4 – Odredite dobar nivo visine pri slikanju 

https://www.instagram.com/p/Bfbg_LnFmFF/?utm_source=ig_embed

Dok fotografišete sa telefona, verovatno ga držite u nivou očiju dok škljocate. Međutim, ako želite da napravite zanimljive i nesvakidašnje slike, onda prethodno navedeno morate prestati da radite. 

Pravljenje fotografije sa neke druge tačke pružiće gledaocu nove perspektive, čak i kada je reč o nekom poznatom mestu ili temi. Pokušajte da slikate odozdo. 

Korak 5 – Ostavite prostor oko subjekta 

Ostavljanjem prostora oko subjekta ponekad dobije iznenađujući detalj koji fotografiju čini još boljom, poput meseca na nebu na fotografiji ispod. 

https://www.instagram.com/p/BlrkRqRgKUr/?utm_source=ig_embed

Za razliku od fotoaparata sa podesivim objektivom, kamere pametnih telefona „zumiranjem“ smanjuju vidno polje. Tako ograničava vaše mogućnosti ka stvaranju savršene slike, pa bi bilo najbolje da isto izbegavate. 

Korak 6 – Privucite oko gledaoca  

https://www.instagram.com/p/BmpR21_Ag11/?utm_source=ig_embed

Na fotografiju su „vodeće linije“ one koje prolaze kroz sliku i privlače oko gledaoca, pre svega jer dodaju dubinu. To mogu biti putevi, zgrade ili prirodni elementi poput drveća i talasa. Te linije treba da usmere pogled gledaoca ka vašem objektu. 

Korak 7 – Dodajte dubinu 

https://www.instagram.com/p/BnCQ5z5HLNj/?utm_source=ig_embed

Naime, fotografije koje uključuju slojeve, sa objektima u pozadini, kao i prednji plan, prirodno su zanimljivije jer nude veću dubinu. Fotografija ispred najbolje pokazuje prethodno rečeno. Naime, tu je cveće, ali i ograda iza njih, pa onda drvo iza toga, a zatim zalazak sunca i horizont.  

Korak 8 – Ne zaboravite da budete kreativni 

Neke kompozicije fotografija na Instagramu su toliko popularne da postaju kliše. Nemojte se zaokupiti trendovima i tako gubili na kreativnosti. Naime, ako želite da se izdvojite od drugih na Instagramu, uvek izazovite sebe da pronađete novi ugao za uobičajenu temu. To će vam pomoći da postanete prepoznatljivi. 

Sada kada znate tajnu za savršenu Instagram fotografiju, iskoristite to i napravite da se vaš brend ili vi izdvajate od drugih. Postanite prepoznatljivi, postanite uspešni i zavladajte Instagramom

Ukoliko želite da se za vaš profil čuje i van pomenute popularne društvene mreže, onda pritisnite OVDE i pokrenite marketing kampanju svog profila, a potom slobodno očekujte ono što ste do skoro mislili da je nemoguće – uspeh bez granica! 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]