Kako postaviti Ad Nativia reklame na WordPress sajt?

Povezivanje vašeg Ad Nativia profila sa WordPress sajtom je jako jednostavno i traje svega par minuta.

Prvi korak u ovom procesu jeste dodavanje vašeg sajta, na vaš Ad Nativia profil. Uđite na svoj Ad Nativia profil i na meniju sa leve strane kliknite na SAJTOVI / DODAJ SAJT.

Otvoriće vam se novi prozor u kojem treba da popunite polja. Obavezno je odabrati kategoriju, jezik i ubaciti link do vašeg sajta. Ostala polja su opcionalna. Na kraju samo kliknite na POTVRDI.

Sada proverite da li ste sve uradili kako treba. Vratite se na meni sa leve strane i odaberite opciju SAJTOVI/AŽURIRANJE SAJTOVA i otvoriće vam se novi prozor gde ćete moći da vidite sajt koji ste upravo dodali.

Sada skinite Ad Nativia plugin

To možete učiniti na sledeći način:

  • Uđite na svoj Ad Nativia profil.
  • Na meniju sa leve strane kliknite na opciju WORDPRESS
  • Kliknite na opciju PREUZIMANJE DATOTEKA.

Instalacija Ad Nativia plagina

Sledeći korak je instalacija Ad Nativia plagina na vašem WordPress sajtu.

  1. Uđite na svoj sajt i na meniju sa leve strane kliknite na Plugin.
  2. Zatim na Add New.
  3. Odaberite opciju Upload Plugin.
  4. Kliknite na opciju Choose File.

Preko opciju Choose File, ubacite fajl sa plaginom koji ste preuzeli sa Ad Nativia platforme, instalirajte i aktivirajte plagin.

Ako ste instalaciju uspešno izvršili, na WordPress meniju sa leve strane moćićete da vidite opciju Ad Nativia Ad Display.

Klikom na ovo polje, biće vam ponuđene dve opcije:

  • Settings
  • Reports

Klikom na polje Settings, otvoriće vam se novi prozor i prvo polje na vrhu biće vam Publisher API Key. Publisher API Key se preuzima sa vašeg Ad Nativia profila.

Preuzimanje API ključa

Sada se vratite na Ad Nativia profil, opet na meniju sa leve strane odaberite WORDPRESS, a zatim preuzmite svoj API ključ.

Dodavanje na sajt

Ključ prekopirajte na svoj sajt u polje Publisher API Key, pa potvrdite na UPDATE.

Kreiranje vidžeta na sajtu

Pređite na donji deo prozora, ispod natpisa Ad Display Settings, kako bi ste kreirali vidžite za oglase koji će se prikazivati na vašem sajtu. Uočićete tri opcije:

  • Top Ads
  • Middle Ads
  • Bottom Ads

Top Ads su oglasi koji će se prikazivati na vrhu teksta, Middle u sredini i Bottom na dnu. Ako ne želite da vam se određeni oglasi prikazuju, prosto ostavite opciju DISABLE. Kod onih za koje želite da budu prikazani, odaberite ENABLE na padajućem meniju.

Evo primera!

Recimo želimo da nam se oglasi prikazuju i na vrhu teksta, i u sredini i na dnu. Zato ćemo kod sve tri opcije odabrati ENABLE.

Nakon što odaberemo ENABLE, otvoriće nam se određene opcije. Za početak možemo da napišemo ime u polje HEADER TEXT. Nazivi će nam pomoći da kasnije pratimo statistiku, imajte u vidu da će biti vidljivi i na vašem sajtu.

Zatim imamo i opcije preko kojih možemo da biramo broj i veličinu vidžeta:

  • Banner Size – birate da li želite da vam se prikazuju veći ili manji vidžeti.
  • Layout – birate koliko oglasa želite da vam se prikazuje na sajtu i u koliko redova.
  • Image position – da li želite da  slika oglasa bude iznad naslova oglasa ili sa njegove leve strane.

U našem primeru odabrali smo sledeću kombinaciju:

  • Na vrhu teksta su dva veća oglasa u jednom redu.
  • U sredini su četiri manja oglasa u jednom redu.
  • Na dnu su po dva veća oglasa u dva reda.

Ovo je ujedno i naš predlog, ako niste sigurni koliko oglasa želite da postavite na sajt i na kojim pozicijama da ih prikažete.

Vi naravno možete odabrati svoju kombinaciju. Ukoliko želite, recimo, da vam oglasi budu samo na dnu teksta onda kod opcije Top i Middle Ads ostavite DISABLE. Dakle na ovom koraku sve sami podešavate kako odgovara vama i dizajnu vašeg sajta.

Samo na kraju sve potvrdite na SAVE i uđite u neki od tekstova na svom sajtu. Ako ste sve dobro uradili, oglasi će biti vidljivi. Ukoliko ne vidite oglase, sačekajte oko desetak minuta, pa proverite ponovo.

Provera statistike

Ad Nativia plagin vam omogućava i da proverite statistiku, kada je reč o broju klikova, pregleda, vašoj zaradi i sličnim korisnim podacima. Sve možete proveriti tako što ćete ući na Ad Nativia plagin, odabrati opciju REPORTS i priikazaće vam se sajtovi sa kojima ste povezali API ključ sa svog Ad Nativia profila.

Sve će vam biti uredno razdvojeno po vidžetima.