Evo gde ćete pronaći najbolje BESPLATNE fotografije za svoj oglas

besplatno skidanje fotografija

Verovatno jedno od najčešćih pitanja koje postavi svaki oglašivač je: Gde da pronađem dobrog kvaliteta, a besplatne, fotografije za oglas?  

Naime, u potpunosti razumemo da ne može svako da izdvoji iz budžeta mesečno oko 30 evra ( i to u najboljem slučaju) za korišćenje popularnih stock (skladišta) platformi za korišćenje profesionalnih fotografija. 

Međutim, novac nije jedini problem zbog čega mnogi ne vole da koriste fotografije sa pomenutih platformi. Drugi problem, možda i veći, je taj što su te fotografije uglavnom u očima publike prepoznatljive, pa se samim tim vaša kampanja verovatno neće istaći među ostalima. 

Zbog toga mnogi oglašivači skidaju fotografije sa Google pretraživača ili pak privatnih profila na društvenim mrežama. Ovo je tek loša ideja, jedino ako ne marite za mogućim ( u ovom slučaju veoma mogućim) sudskim sporom sa autorom fotografije koju koristite. 

[crp]

Sada se pitate sigurno: „Pa šta onda treba da radim?“ 

Izbegnite kršenje autorskih prava 

Nemojte nikad koristiti tuđi sadržaj bez dozvole, jer možete zaista biti krivično gonjeni. Upravo vas pred sud može odvesti nasumično skidanje fotografija sa popularnog Google pretraživača.  

Prema tome, nemojte preuzimati fotografije ako niste sto posto sigurni da je ista dozvoljena da se koristi od strane njenog autora. 

Kako da znate da li smete da koristite neku fotografiju? 

cco

Potražite CCO znak odnosno Creative Commons License O. Ako vidite pomenutu oznaku to znači da fotografija dozvoljena za javno korišćenje (Publick Domain) i da su sva prava za njeno korišćenje dozvoljena (No Rights Reserved).  

Tačna definicija je sledeća: 

CCO omogućava naučnicima, nastavnicima, umetnicima i drugim stvaraocima i vlasnicima sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima ili bazama podataka da se odreknu tih  interesa u svojim delima i na taj način ih stave u javni domen bez ikakvih uslova za korišćenje, kako bi drugi mogli slobodno dograditi, unapređivati i koristiti delo u bilo koju svrhu bez ograničenja na osnovu zakona o autorskim pravima ili bazama podataka. 

Da li je Free image (besplatna fotografija) isto što i Royalty-free image? 

Nije. Naime, iako postoji reč free (besplatno), to ne znači da možete bez ikakvih obaveza da skinete fotografiju sa oznakom „royalty-free“ bez ikakvih mogućih posledica. 

Royalty-free znači da ako platite jednom neku fotografiju onda je možete koristiti u budućnosti kolikog god puta želite. Prema tome, ovo nije potpuno besplatno korišćenje fotografije. 

Na sledećim sajtovima definitivno možete naći besplatne fotografije: 

1. Pixabay 

Pixabay sajt je odličan za traženje različitog sadržaja fotografije koje ne izgledaju kao one sa stock platformi, pa je zbog toga jedan od omiljenih sajtova ovoga tipa. Bukvalno, na ovom sajtu, možete pronaći fotografiju bilo koje teme. 

2. Unsplash 

Unsplash vam daje veliki broj fotografija različitih tema, kao što su: popularna hipster tema, fotke realnih ljudi, ali i mnoge druge. Plus, odličnog su kvaliteta. 

3. Pexels  

Šta vam Pexels pruža? Prelepe umetničke fotografije, fotografije realnih osoba (kao one na društvenim mrežama), modne fotografije i one iz mnogih drugih niša. 

4. FreeImages 

FreeImages je ogramna kolekcija fotografija, gde možete naći bukvalno bilo koju temu koja vas interesuje. Uglavnom su realne i pogodne za Instagram. Kao takve možete preuzeti bilo koju koja vam odgovara za vašu nativnu kampanju ili kampanju putem sadržaja. 

5. Picjumbo 

Picjumbo je još jedan sajt sa odličnim fotografijama koje su u potpunosti besplatne za korišćenje od strane drugog lica. Plus, veoma su kvalitetne, raznolike i plus imaju neke od najboljih unikatnih načina pravljenja fotografije. 

6. Flickr 

Flickr pruža neverovatnu kolekciju fotografija, ne samo skladištene fotografije, već i političke ( sa predsednicima i ministrima). Mnogi novinarski reporteri imaju profile na Flickru i rado podele svoj unikatni sadržaj tu. 

Ako ste spremni da osvežite ili pak napravite kampanju sa divnim fotografijama, a ipak da vam ne prave dodatne troškove pri njenom pravljenu, sad znate gde treba da ih „skinete“. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]