Kako da besplatno uzmete SSL sertifikat

Da li znate da popularni Google pokazuje sajtove bez SSL sertifikata kao ne bezbedne. To znači da ako niste na SSL sertifikaciji, možete da izgubite deo publike.  

SSL pomaže da vaš web sadržaj bude obezbeđen, ali u stvari on je jedan od uveta da bi mogli da postavite bilo kakav tip prodaje na sajtu.  

Šta je SSL sertifikat? 

Secure Socets Layer ili skraćeno SSL je znak da je web stranica bezbedna i da se slobodno može posetiti. Korišćenje normalnog HTTP protokola znači da sajt može biti lako hakovan, dok ako imate SSL sertifikat onda koristite HTTPS protokol sajt je sigurniji.  

Kada posedujte SSL sertifikat to će pretraživač i pokazati katancem pre URL.

SSl sertifikat na sajtu

Da li je potreban SSL sertifikat za WordPress sajt

[crp]

SSL/HTTPS je preporučeno za sve web stranice. Ako imate e-prodavnicu ili sajt gde se plaća članstvo onda vam je SSL neophodan. 

Takođe, ako posedujete pomenuti sertifikat publika će imati pozitivno mišljenje o vašem poslovanju. Google takođe bolje rangira sajtove sa SSL sertifikatom. 

Sajtovi koji ne koriste SSL Google prikazuje kao nesigurne web stranice.

ssl sertifikat

Koliko košta SSL sertifikat? 

Cena se kreće od 50-200 dolara na godišnjem nivou. Najbolji dil za kupovinu SSL sertifikata nudi Domain.com . Oni su jedni od najvećih domen imena servis registratora u svetu. Kod njih se cena za ovaj sertifikat kreće od 35,99 dolara godišnje. 

Kad kupite SSL sertifikat, onda kontaktirate svog hosting provajdera da vam ga instalira. Ali pre nego što to uradite, treba da proverite da li možete SSL uzeti besplatno. 

Kako da dobijete SSL sertifikat besplatno? 

Mnogi vlasnici sajtova ovo smatraju dodatnim troškom, pa ga ne kupuju. Zbog toga su mnogi manji sajtovi ranjivi.  

Neprofitna organizacija Let’s Encrypt daje SSL sertifikat besplatno. Njihova misija je da što je više moguće internet bude bezbedno mesto. Njihovom projektu su se ubrzo pridružili Google, Facebook, Shopify, WordPress i mnoga druga velika imena u online svetu.  

Jedina poteškoća je ta što je za početnika u pravljenu sajtova vrlo teško da instalira besplatan SSl sertifikat koji nudi Let’s Encrypt. Srećom mnogi hosting provajderi nude SSL besplatno u svojim hosting paketima. 

Ako ste korisnik jedne od takvih kompanija gde ste dobili SSL sertifikat besplatno uz kupovinu hostinga ( i domena), onda ćete ga uključiti tako što ćete otići u svoj cPanel i spustiti se dole do odeljka Security (obezbeđenje).

cPanel ssl

Bluhost korisnici će SSL naći besplatno u opciji My Site u meniju. Treba da izaberu potom opciju Security i samo uključite SSL.

bluehost ssl

Ako ne možete da nađete gde se nalazi SSL, najbolje je da kontaktirate korisničku podršku vašeg hosting provajdera da vam pomogne. 

Instaliranje SSL sertifikata besplatno u WordPress sajtu 

Najlakši način je da instalirate dodatak (plugin) Really Simple SSL na sajtu. Kad aktivirate plugin imaćete mogućnost da vidite da li vam je dostupan SSL. Nakon toga samo treba da uključite da HTTP pređe u HTTPS i promenite u podešavanjima da koristite SSL/HTTPs.

ssl dodatak za vordpres

Da bi vam sajt bio sto posto siguran treba da proverite da li URL od sajta sada koristi HTTPS protokol. Prethodno pomenuti dodatak WordPressa radi to automatski.

ssl sigurnost

Really Simple SSL dodatak pomaže da postavljanje SSL sertifikata bude zaista super lak posao na sajtovima koji su na WordPress platformi. Zato ga i preporučujemo svim početnicima u programerskom svetu. 

Ako još niste instalirali SSL sertifikat na svoj sajt, vreme je da to uradite i tako obezbedite svoju web stranicu i publiku koja je posećuje. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]