Kako da dodate i prilagodite fotografije u WordPress blok editoru

Fotografije su tu da daju „živost“ vašoj blog objavi ili stranici na sajtu. Uz pomoć WordPress blok editora (Gutenberg) ovaj posao se radi brzo i efikasno. 

Naime, uz pomenuti funkciju WordPressa moguće je postaviti: fotografiju, niz fotografija, galeriju, fotografiju/GIF/video uz tekst ili pozadinsku fotografiju. 

Prvo treba da uđete na objavu ili stranicu (novu ili da ispravite neku staru) i pritisnete dugme Add new block ili da otkucate image (fotografija) u post editoru.

postavljanje fotografije u objavi bloga

Otvoriće vam se da izaberete između tri dugmeta. Možete uneti sliku iz vašeg računara, označiti fotografiju koja se već nalazi u vašoj biblioteci na WordPress-u ili staviti URL fotografije sa interneta koju želite da postavite u objavi/stranici. 

[crp]

Kada označenu fotografiju ubacite u objavu/stranicu imaćete prikazano sledeće:

namestanje fotografije u wordpress

Videćete alate za sređivanje fotografije na vrhu i tzv. blok podešavanja s desne strane od fotografije. Da postavite fotografiju koristićete alate na vrhu fotografije.

fotografija i tekst wordpress

Kad ubacujete fotografiju u objavu ili stranicu dobijate mogućnost da je postavite skroz levo, desno ili u centar, da je proširite (u odnosu na tekst) ili da popuni ceo prostor. 

Ako je fotografija manjih dimenzija, onda će se postaviti levo ili desno i do nje će ići tekst, dok ako je u centru onda neće imati tekst sa ni jedne strane.

centriranje fotografije u vordpresu

Biranjem proširene fotografije ona će biti šira od teksta, dok ako izaberete onu koja popunjava ceo prostor onda će ići s leve i desne strane do kraja ekrana.

fotografija vordpres

Kako savršeno da postavite fotografiju kraj teksta 

Mnogo puta se može desiti da će vam zatrebati savršena postavka fotografije i teksta do nje. WordPress je omogućio blogerima da to naprave lako uz postavljena Media & Text block u objavi.  

Obično ovaj blok je sastavljen od dve kolone, jedne za fotografiju (ili neki drugi medija segment), a drugi za sadržaj teksta.

fotografija i tekst vordpres

Sve što treba da uradite je da jednostavno upload-ujete fotografiju (postavite je) i ispišete tekst koji želite pored.

postavljanje teksta uz fotografiju

Primetićete da imate više opcija za obe kolone u bloku. Fotografiju možete napraviti tako da popuni ceo blok ili je postaviti na sredinu. Ako je postavite na sredinu ona će automatski podići tekst iznad nje.

opcije za postavljanja teksta i fotografije

Kako da ubacite galeriju fotografija  

Uz pomoć ovog dodatka moguće je jednostavno napraviti i galeriju fotografija. Možete galeriju fotografija poređati u redu ili koloni. Takođe, možete je pomeriti levo, desno ili je postaviti u centar, ali i da je napravite prošireno ili da popuni ceo blok. 

Vidite da sa desne strane imate opciju koliko kolona za fotografije želite da postavite.

postavljanje galerije na wordpress

Ako vam se pak ne sviđa kako izgleda ovakva galerija, onda vam predlažemo da skinete dodatak za ovu srvrhu – Envira Gallery. Daće vam više opcija u postavljanju fotografija u galeriji, čak i popup mogućnost. 

Kako da postavite fotografije jednu do druge 

Otvorite blok galerije i stavite da u koloni budu dve fotografije, ovo je najlakši način.

dve fotografije u wordpress

Predlažemo da posetite i crop thumbnail opciju ne bi li bili sigurni da su obe fotografije iste veličine i tako estetski izgledale savršeno. 

Drugi način da postavite fotografije  

Možete koristiti i opciju Cover block da postavite fotografiju.  

Sajtovi modernog dizajna često koriste opciju Cover block, zato što sajt izgleda lepše. Istina, ne koriste se u objavama, već više za pravljenje stranica. 

Cover image (pozadinska fotografija) dolazi sa istim postavkama kao i postavljanja obične fotografije. Ovde možete postaviti tekst na samu fotografiju i izabrati njegovu boju i stil.

cover fotografija wordpress

Ako se pak odlučite da postavite sliku sa nekog drugog sajta, moguće je i ne mislimo pri tome da treba da je skinete na računar pa ubacite na WordPress. 

Npr. ako želite da postavite neku Instagram fotografiju onda jednostavno otvorite Instagram blok u editoru teksta i prebacite kopirani URL (link željne fotografije).

instagram fotografija na wordpressu

WordPress će automatski postaviti Instagram fotografiju u vašoj objavi. Nakon toga moći ćete da izaberete poziciju fotografije kao kad ubacujete neku sa svog računara.

instagram fotografija u blogu

Baš kao što ste naučili da stavite fotografiju sa Instagrama, treba da naglasimo da se po istom principu može postaviti i video klip, npr. sa YouTube platforme. 

Nadamo se da smo vam pomogli i da postavljanje fotografija na vašem sajtu ili blogu više vam neće predstavljati nikakav problem. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]