Kako da izaberete najbolje proizvode za online prodavnicu

Hoćete da pokrenete novi biznis i da bude online. Jedan od najboljih u ovoj sferi je svakako online prodavnica. Neko bi rekao posao budućnosti koji polako, ali sigurno, osvaja tržište. Kad pokrećete ovo poslovanje na neke segmente morate obratiti posebnu pažnju, ali pre svega je bitno da prodajete ono što publika želi. 

Pre nego što krenete da tražite robu za prodaju, postoje osnovni koraci za koje je poželjno da ih napravite. To su: 

1. Biranje platforme za otvaranje online prodavnice 

Biranjem prave e-komerc platforme je bitna stavka zato što će to uticati na odabir proizvoda koje želite da prodajete i na funkcije vaše e-radnje. 

WooCommerce je najpopularnija platforma na svetu za online prodaju. Veoma je laka za korišćenje i prilagođena je prodaji svih proizvoda. Plus, prihvata plaćanje publike različitim sredstvima. 

2. Slanje robe kupcu – shipping (šiping) 

[crp]

Šiping je veoma bitna stavka kako će se na tržištu kotirati vaša e-radja. Naravno, kupci uglavnom gledaju da plate minimalne troškove za svoju online kupovinu ili čak da su besplatni. 

Ako prodajete digitalne proizvode (muziku, video, softver, eknjige…) onda ne morate da brinete o ovoj stavci. 

3. Inventar 

Biće vam potrebno skladište da vaša roba bude na sigurnom. Naravno, ovo je dodatni trošak. 

Međutim, ako otvarate dropšiping onda nemate ovaj problem. O ovome smo vam već pisali, pa više možete pročitati OVDE

4. Cena 

Treba da nađete proizvode po zadovoljavajućoj ceni za svoje mušterije. Ako su vaše cene već od vaše konkurencije, teško da ćete naći kupca za svoju robu. 

Tipovi proizvoda koje možete prodavati 

Postoje razni proizvodi koje možete prodavati, a dele se u dve grupe: 

  • Široko dostupni proizvodi – su oni koji svi koriste i kupuju se i u poznatim i manje poznatim prodavnicama bez ikakve razlike u kvalitetu. To su: sapun, šampon, deterdžent, odeća, hrana… Proizvode ih neki od najvećih brendova za maloprodajnu industriju i dostupni su skoro svuda bez neke veće razlike u ceni. Zbog toga je teško da se natičete sa velikim online radnjama koje ih prodaju, jer one mogu da ponude i besplatnu dostavu, ali i druge olakšice.  
  • Niče proizvodi – ovo su jedinstveni i najčešće ručno pravljeni proizvodi. Uglavnom su dostupnu u ograničenom broju i za određenu publiku. Ovakvi proizvodi su ne mašinski napravljeni sapuni, ručno šivene košulje, keramika… Postoji čak i posebna platforma Etsy store na kojoj se mogu naći ovakvi proizvodi.
etsy store

Istraživanje robe uradite sami 

Prvo gde treba da istražujete robu je na Amazonu. To je jedna od najvećih e-radnji na svetu. Takođe, pruža besplatno podatke koji vama mogu olakšati posao. 

Pogledajte različite kategorije proizvoda i pronađite one koji su najtraženiji u svakoj od kategorija. Ako se spustite niže otvoriće vam se i pod kategorije i tu ćete možda naći i niče proizvode.

amazon

Ako pritisnete Best sellers opciju u meniju pronaći ćete proizvode koji se najbolje prodaju u svakoj kategoriji.

best seller amazon

Drugo „oružje“ za traženje najboljeg proizvoda je SEMRush. Ovde ćete dobiti podatke o konkurenciji.

semrush

Takođe, ovde možete naći informacije kao što su odakle pristiže najviše publike u pojedinim e-radnjama, šta najviše gledaju itd. 

Upoznajte ciljnu grupu da bi prodavali tražene proizvode 

Uradite istraživanje tržišta i upoznajte svoju ciljnu grupu. Koristite alate uz pomoć kojih ćete upoznavati svoje kupce i tako im uvek nuditi šta zaista žele. Ako ne znate sami ovo da uradite, obavezno unajmite nekog ko zna, jer će vam uz pomoć ovog posao zablistati. 

Treba da prodajete proizvode koji i vas zanimaju 

Neko je jednom davno rekao ako od hobija napravite posao, onda vam radni dan neće biti naporan. Isto važi i pri otvaranju online radnje. Izaberite proizvode koje zaista volite, jer kada se neki posao radi sa puno strasti publika to oseti i kod njih se probude emocije. 

To mogu biti proizvodi koje vi lično volite ili pak neko iz vaše neposredne okoline, ali najbitnije je da se oseti istinska srećna kada ih prodajete. Npr. ako imate decu i vidite kako vaše dete uživa u nekoj igrački, vi ćete taj proizvod odlično predstaviti publici jer znate kako utiče na vaše dete. 

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli i da će vam sad biti lakše da izaberete  proizvode za svoju e-prodavnicu. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]