Kako da ubrzate veb sajt i više zaradite

Internet svet ima puno veb sajtova i blogova, tako da korisnici mogu da surfuju prema željama i potrebama. Svako traži najvažnije i najzanimljivije informacije, ali dan ne traje duže od 24h da bi se pogledali svi sadržaji. Pošto je vremena tako malo, a korisnici ne mogu da čekaju, treba da optimizujete učitavanje veb sajta. Sigurno ste mnogo radili na sadržaju i dizajnu platforme, ali ne bi valjalo da izgubite posetioce i zaradu zbog njenog sporog učitavanja.

Zašto da ubrzate veb sajt

Brzina učitavanja veb sajta je prvi utisak o vama. Zbog sporosti možete da na početku izgubite poverenje publike. U digitalnom svetu treba da brzo delate, da se usavršavate i da testirate. Greške se teško praštaju i publika retko daje drugu šansu. Postoje najmanje 3 razloga zašto da ubrzate veb sajt:

  • Bolje rangiranje na pretraživaču. Gugl je 2010. godine uvrstio brzinu sajtova kao značajan faktor za rangiranje stranica na pretrazi. On ima u vidu iskustva korisnika i njihovo zadovoljstvo. Ako se veb sajt brzo učitava, možete da se jako dobro rangirate. Zato SEO stručnjaci rade na usavršavanju parametara brzine pomoću raznih alata.
  • Veći broj posetilaca. Danas ljudi cene brzinu internet konekcije i lako učitavanje veb sajtova. Poželjno bi bilo da se veb stranice učitavaju za manje od 1s. Istraživanja pokazuju da skoro polovina korisnika očekuje da se veb sajt učita za 2s, a ukoliko se ne učita za 3s, odlaze na druge sajtove. Pošto posetioci uglavnom nemaju strpljenja, potrudite se da ispunite njihova očekivanja. Ubrzajte veb stranice i imaćete više posetilaca.
  • Bolja zarada. Možda imate veb sajt kao internet prodavnicu i sigurno želite što više kupaca. Ili planirate da više zarađujete od klikova na reklame. U svakom slučaju, brzo učitavanje sajta doprinosi boljem profitu. Ako želite da se slučajni posetioci konvertuju u vaše verne klijente ili pratioce, onda poradite na brzini učitavanja platforme. Inače, posetioci odoše kod vaše konkurencije.

Saveti kako da ubrzate veb sajt

Svako želi da ima veb sajt sa kvalitetnim sadržajem i dobrim dizajnom. Želi da privuče više posetilaca, da dobije veći stepen konverzije i optimalnu zaradu. Dajte korisnicima brzo ono što traže da bi imali poverenja u vašu profesionalnost i odgovornost. Evo najboljih saveta kako da rešite problem oko sporog učitavanja veb sajta.

1. Proverite veb hosting

Pre nego što poboljšate brzinu učitavanja veb sajta, obratite pažnju na hosting na kome je smešten sajt. Testirajte i proverite odziv servera. Da li treba da pređete na bolji server? Možda hosting veb sajta zaslužuje da se nađe na boljem i moćnijem serveru. Na primer, da pređete na VPS (virtual private server) i namenske (dedicated) servere, jer dozvoljavaju sajtovima korišćenje više resursa. Tako se veb stranice mogu brže učitavati.

[crp]

Pazite na izbor hostinga jer on utiče na mnoge online aktivnosti, vezane za vaš sajt. Na primer, ima uticaj na rangiranje sajta, SEO optimizaciju, društvene mreže, slanje i primanje mejlova itd. Ako izaberete bolji hosting, imaćete brži sajt. To znači da nećete imati problem sa korisnicima i zaradom. Brz i pouzdan hosting je osnova pravilnog funkcionisanja sajta. On ubrzava učitavanje za nekoliko sekundi, tako da ćete biti zadovoljni rezultatima.

2. Optimizujte slike

Publika obožava slike, ali ne voli veb sajt koji se sporo učitava. Slike su dodatno opterećenje veb sajta, tako da mogu biti uzrok njegove sporosti. Naročito ako su velikih dimenzija i visoke rezolucije. Nemojte stavljati više od 10 slika na veb stranicama i pokušajte da ih kompresujete. Neka veličina bude do 150 kb i birajte atraktivne slike određenih formata: JPEG, PNG, GIF, SVG.

Ako stavite kvalitetne i optimizovane slike na sajt, to će imati sjajan efekat na posetioce. Brzina učitavanja veb stranica i slika motivisaće korisnike da se zadrže, i da vam se vrate zbog pozitivnih iskustava.

3. Kompresujte fajlove

Veb sajt može da ima puno sadržaja, animacija i vizuelnih efekata, što usporava njegovo učitavanje. Treba da optimizujete HTML kod za uređenje elemenata na veb stranicama, zatim da kompresujete JS i CSS fajlove. Kompresija podrazumeva smanjivanje veličine fajlova posebnim programskim metodama. Kada datoteke dođu do pretraživača, onda se vrši njihova dekompresija, pa vidimo celu veb stranicu.

Optimizacija JS i CSS skripti je odlična strategija za ubrzavanje sajta. Vaše stranice neće biti dodatno opterećene i imaće atraktivan dizajn. Još prilikom izrade sajta obratite pažnju na HTML, JS i CSS elemente, da ne biste posle imali probleme.

4. Uradite keširanje veb sajta

Keširanje sajta smanjuje njegovo opterećenje. Kada korisnici posete prvi put vaš sajt, onda se njegovi podaci čuvaju na računaru korisnika. Sledeća poseta će ubrzati učitavanje veb stranica zbog prisutnih podataka. Međutim, treba da vodite računa o periodu keširanja. Kada radite redizajn sajta i stavljate nove sadržaje, korisnici ih neće videti u slučaju da nisu izbrisali keš iz istorije pretrage. Zato odredite period kada će keš biti izbrisan iz pretraživača, da bi posetioci uočili promene na stranicama.

5. Stavite nativne oglase

Baneri i pop-up reklame mogu da uspore učitavanje veb sajta. Zato treba da izaberete nativne reklame, koje se jako brzo učitavaju, pa prema tome, pogodne su za svaki veb sajt, blog i stranice. Nativni oglasi su kvalitetni i atraktivni, privlače pažnju posetilaca i pokreću njihove emocije. Oni ne skaču i ne remete iskustvo korisnika, ne ometaju funkcionisanje sajtova. Pošto doprinose kvalitetnom sadržaju i brzom učitavanju platforme, mogu da povećaju saobraćaj i zaradu.

Kada više posetilaca klikće na nativne oglase, možete da puno zaradite od veb sajta. Ako se registrujete kao izdavač na platformu Native Media za nativno oglašavanje, imate brojne mogućnosti. Sigurno dobijate najbolje nativne reklame, više saobraćaja i plaćenih klikova. Native Media misli na vaše želje, tako da nudi posebne pogodnosti za posećene sajtove. Korisnici će obožavati vaš sajt i postaće verni pratioci, a istovremeno ostvarujete maksimalne prihode od nativnih oglasa.

Više o mogućnostima zarade od veb sajta u sledećem tekstu: Kako da zaradite od poseta na web sajtu putem Nativa Media mreže

Brzina veb sajta je ključ uspeha

Ako se veb sajt brzo učitava, možete da lako ostvarite ciljeve. Što je platforma brža, to povećava broj zadovoljnih posetilaca. A više posetilaca znači veći broj potencijalnih klijenata, obožavalaca, kupaca. Sve to uvećava prihode i broj preporuka, pojačava utisak publike kako ste pouzdani, efikasni i profesionalni. Zato se što pre bacite na posao, optimizujte sve elemente sajta i stranica, pa očekujte uspešne rezultate. Omogućite sebi i korisnicima najbolja iskustva sa korišćenjem sajta.

Vreme je da ostvarite snove o posećenosti sajta i maksimalnoj zaradi! Registrujte se na link ispod da saznate koje vas brojne pogodnosti čekaju!

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]