Kako editovati video za Youtube?

U svetu postoji mnoštvo jutjubera. Malo je onih koji su na vreme shvatili potencijal ovog sajta i krenuli da zarađuju preko njega. Danas  više nije tako lako istaći se iz gomile.

Ali nije ni nemoguće. Kako bi vaš YouTube kanal postao što popularniji, potrebno je da imate, najpre, dobar sadržaj.

Shodno tome, morate posvetiti posebnu pažnju editovanju sadržaja za YouTube.

Kako editovati video za Youtube?

Šta znači ,,editovati” video za YouTube?

Neko prosto napravi snimak kamerom ili mobilnim telefonom i tako sirov snimak postavi na Jutjub. Međutim, u nekim situacijama, treba iseći pojedine scene, ubaciti muziku, možda neki tekst ili animaciju.

[crp]

Da bi ste sve to uradili potrebno je da editujete, odnosono da uredite svoj video, pre nego što ga objavite na YouTube. Za to su vam potrebni određeni programi. Neki se mogu instalirati na računar, a pojedini su online, tj možete uređivati svoj video direktno na internetu.

Pomenućemo neke popularne programe za editovanje klipova za YouTube

Lumen 5

Jedan od najprostijih programa za editovanje video klipova jeste Lumen 5.

Lumen 5 se preporučuje ako nemate svoje klipove, već želite da neke svoje tekstualne tutorijale pretvorite u video.  Dakle, ovo je prvenstveno program za klipove sa tekstom.

Tekstovi su u prvom planu i veoma jasno su naznačeni. U pozadini su snimci koje možete birati na samom programu, a koji će biti u skladu sa vašim tekstom. Recimo, ako na videu pišete recept za neki kolač, možete odabrati da u pozadini ide snimak pravljenja kolača, sastojaka za desert o kojem pišete i slično. Takođe, za svoj video možete odabrati adekvatnu muziku.

Program je zaista koristan i osnovna verzija je besplatna. Ako želite napredniju verziju, potrebno je da platite. U ponudi su tri paketa, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno, a cene se kreću od 29$, 79$ i 199$ na mesečnom nivou. Kupovinom ovih paketa, dobijate bolji kvalitet vaših klipova, kao i veću ponudu slika, klipova, animacija, muzike i drugih alatki za izradu videa.

Koje programe koristiti za editovanje videa za YouTube?

Camtasia, Sony Vegas i drugi.

Lumen je dobar program za tekstualne tutorijale, ali kako da editujemo klipove, sa našim ličnim snimcima? Za to će vam trebati malo drugačija vrsta programa. Među popularnim je i Camtasia, mada postoje i Filmora, Fraps, Dxtory, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas i mnogi drugi slični programi.

Ovo su pre svega programi, koji se uglavnom instaliraju na računar. Sa svog telefona ili kamere prebacite klipove od kojih želite da naravite svoj Jutjub video i krenete da ih uređujete.

Uz pomoć ovih programa, možete sastaviti nekoliko svojih klipova, skratiti određene scene, a možete i ubaciti tekstove, animacije, muziku i slične dodatke, baš kao i na Lumen-u.

Neki od ovih programa su jednostavniji, drugi su malo teži za korišćenje, ali svakako nije potrebno da budete ekspert da bi ste ih savladali. Na kraju krajeva postoji brdo korisnih tutorijala na Jutjubu, na kojima možete učiti  funkcije koje se koriste u ovim programima.

Ako planirate da postanete ozbiljan Jutjuber, ovaj način editovanja najradije preporučujemo, pre svega zbog kvaliteta koji ćete dobiti za svoje klipove.

Za editovanje klipova se koriste Camtasia, Filmora, Fraps, Dxtory, Adobe Premiere Pro, Sony Vegas i mnogi drugi slični programi.

Mobilne aplikacije za editovanje

Postoje i slične, jednostavne aplikacije za mobilne telefone, koje služe za editovanje video klipova. Ukoliko ste korisnik Instagrama, verovatno ste ih do sada viđali. Među popularnijim su VivaVideo, Inshot, itd.

Ove aplikacije imaju slične opcije, kao i programi za računar koje smo pomenuli, samo su dosta jednostavnije i nisu previše komplikovane za korišćenje. Ipak, kvalitet videa koji dobijete, nije za ozbiljnog jutjubera.

Na mobilnim aplikacijama možete napraviti solidan video za Instagram ili Facebook, možda za neku jednostavniju prezentaciju na YouTube-u. Međutim, ozbiljan Jutjuber ili neko ko želi da predstavi svoju firmu ili brend na ovom sajtu, mora imati bolje klipove, tako da vam u tom slučaju ipak preporučujemo programe kao što su Sony Vegas, Adobe, Camtasia i slično.

Potoje i aplikacije na mobilnom za editovanje videa.

Renderovanje

Svaki ozbiljan program za editovanje klipova ima proces koji se zove renderovanje.

Kada završite sa editovanjem, odnosno uređivanjem svog videa, sledi renderovanje, tj program formira vaš video. To je proces koji traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, sve zavisi koliki je klip koji ste napravili, ali svakako ne možete završiti sa renderovanjem za deset sekundi.

Kada se renderovanje završi vaš video je gotov i može se postaviti na YouTube. Ako ne znate kako da postavite svoj video na ovaj sajt, pročitajte naš tekst Kako postaviti video na YouTube.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]