Kako lako da postavite video klip u blog post

by Tijana
Vreme čitanja: 3 minuta

Video klipovi znaju da osveže svaku blog objavu i odlični su za privlačenje publike. WordPress platforma je njihovo ubacivanje na blog napravila jednostavnim, a mi ćemo vam objasniti svaki korak njihovog postavljanja. 

WordPress ima super opciju koja se zove auto-embeds i koja dopušta da sajt automatski preuzme kod za ugrađivanje popularnih video platformi kao što su YouTube, Vimeo i mnoge druge.  

Sve što treba da uradite je da kopirate u WordPress objavu ili stranicu URL (link) od video klipa koji želite da postavite.

embedovanje video klipa u blog

Istog momenta kad kopirate kod na stranicu ili u objavu, WordPress će prikazati željni video.  

Sve što se od vas još očekuje da sačuvate post ili sačuvate promene u postu, ako ste ga samo editovali, a potom pritisnete preview dugme da biste videli kako će video da izgleda kad ga vidi publika.

postavljanje video objave

Posle možete pogledati podešavanja (settings) u bloku u kojem stoji video. Nalazi se sa desne strane.

video wordpress

Možete ga postaviti s desne ili leve strane, ili pak u centru, a po želji ga možete raširiti da zauzme ceo blok. Takođe, možete mu dati ime i podesiti njegove aspekte.  

Video klipove sa dole navedenih platformi možete lako ugraditi u blog objavu ili stranicu , ako ste na WordPressu:  

Amazon, Animoto, Cloudup, Dailymotion, Facebook, Flickr, Hulu, Instagram, Issuu, Reddit, Scribed, TED, Tumblr, Twitter, Vimeo, YouTube… 

U slučaju da hoćete da postavite video sa nekog od sajta sa kojim se ugrađivanje ne vrši tako lako, onda će vam trebati puna HTML embed kod od video klipa koji želite da postavite. 

Kopirani kod stavite u Custom HTML blok ediotr.

html kod za video

Kako da postavite video u WordPressu koristeći klasični ediotr 

Jednostavno, kopirajte URL od video klipa sa neke platforme i postavite ga direktno u editor.

video u wp editor

Nećete moći a koristite podešavanja kao u novijoj verziji. 

Kako da ugradite video u vidžet prostor 

Izaberite opciju u meniju za administratore Apperance (izgled) i otvoriće vam se podmeni. Izaberite opciju Widgets. Dodajte „text“ wedget u sidebar. 

Unutar podešavanja za vidžet, treba da stavite URL video klipa koji želite da postavite na sajt. WordPress automatski od link prikazuje video klip.

video wigets

Na kraju samo pritisnite dugme Save (sačuvaj) kako bi video ostao na sajt. 

Zašto ne možemo direktno da učitamo video u WordPressu? 

U praksi to može da se uradi, ali nije preporučljivo. Mnogi manji blogovi imaju ograničenu memoriju, a dobro znamo da svaki video klip zauzima dosta prostora. 

Postoji još nešto. Naime, ako sami pravite klipove onda verovatno koristite YouTube. Postavljanjem klipova direktno na sajt izgubićete gledanost na YouTube platformi. Ako vam kažemo da je YouTube posle Facebooka najpopularnija društvena mreža, onda će vam biti jasniji značaj tog gubitka. 

WordPress video dodatak za ugrađivanje klipova 

Ne treba da koristite ove pluginove da biste ugradili video u blog, ali ako hoćete da imate jasnu predstavu o statistici gledanosti, onda vam trebaju.  

Ovo su tri najbolja dodatka za tu svrhu: 

youtube

Pokazuje Youtube subscribe dugme ispod video klipa koji ste postavili sa YouTube platforme u WordPressu. Tako postičete više ljudi da se upiše da prati vaš kanal. 

envira gallery

Ako želite da na svom sajtu prikažete video galeriju, onda je ovo pravi dodatak za vas. Inače, ovo je jedan od najboljih dodataka i za galeriju fotografija. 

video postavljanje na sajt

       Odličan je za postavljene video klipova sa trećih sajtova. 

Sada kada znate kako se postavljaju video klipovi u blog objavu, modernizujte svoje postove i tako privucite još više publike.