Kako napraviti online prodavnicu?

Online kupovina je veoma popularna među korisnicima interneta. Zato sve više ljudi odlučuje da uloži novac u online prodavnicu.

Prodaja ovog tipa, najbolja je solucija za preduzetnike koji tek kreću da se bave trgovinom. Ulaganja su znatno manja, nego ako bi ste iznajmljivali lokal na nekoj dobroj lokaciji, plus možete naći kupce u celoj zemlji, a ne samo u gradu u kojem poslujete.

Za online prodavnice se ne odlučuju samo novopečeni trgovci. Sve je više poznatih trgovačkih brendova koji imaju svoj sajt za prodaju. Zanimljivo je da su to od skoro bili uglavnom veleprodaje odeće i obuće, da bi im se od skoro pridružile prodavnice mešovite robe i hipermarketi, tako da je online prodaja prešla na jedan mnogo veći nivo.

Ukoliko niste iskusni u izradi sajtova, uvek možete unajmiti stručnjaka da vam napravi online prodavnicu. A ukoliko vam je ova oblast relativno poznata, to možete učiniti i sami od kuće.

[crp]

Evo i kako:

Kako napraviti web shop?

Kako započeti online prodavnicu ili web shop?

Ako pravite sopstvenu prodavnicu, za početak trebaju vam dobre fotografije. Fotografija je najbitnija stavka kod online prodavnice i ona odlučuje najčešće da li će kupac nešto pazariti sa vašeg web shop-a.

Unajmite profesionalnog fotografa, koji poseduje adekvatnu opremu. Pri tom ne mislimo samo na dobar fotoaparat, već i na rasvetu, platno i sve ostalo što pomaže da se napravi dobra fotka za online prodavnicu. U ovom slučaju se najčešće biraju bele pozadine, kako bi sam proizvod došao do izražaja. Recite fotografu da vam slika i neke detalje na vašem proizvodu koji su bitni. Na primer da se jasnije vidi materijal, neki specifični detalji itd.

Primere možete uzeti sa Aliekspresa, koji je ,,doktorirao” ovu oblast. Pogledajte samo kakve su fotografije na ovom sajtu. Čak i najlošiji proizvod izgleda luksuzno, ali opet, fotografisani su detalji kako bi kupac mogao da vidi izbliza u kakvom stanju je proizvod.

Poseban akcenat stavite na fotografije.

Pre izrade web shop-a, potrebno je i da napravite organizaciju prodaje, da odlučite kako ćete slati proizvode, definišete cene, itd.

Nakon toga možete početi sa samom izradom. Za izradu online prodavnice biće vam potrebne platforme kao što su WordPress, Joomla ili nešto treće. Ove platforme nisu teške za rad, odnosno ne morate biti profesionalni programer da bi ste radili na njima, ali morate imati neko predznanje i volju za učenjem. Većina informacija vezanih za funkcije se može naći na internetu ili Jutjub tutorijalima.

Izrada web shopa u Word Press-u i Joomli

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za izradu sajtova i pri tom nije kompliovan za rukovanje. Preko ove platforme možete napraviti i svoju web prodavnicu, a treba pomenuti da je ovo jedan od najednostavnijih načina za izradu online shop-a.

Da bi ste izradili prodavnicu preko WordPressa, potreban vam je dodatak, odnosno plug in, pod nazivom Woocomerce.

Kada instalirate Woocomerce, možete urediti neki osnovni izgled vaše prodavnice i naravno, dodavati proizvode. Sve što vam je potrebno nalazi se na meniju sa leve strane.

Ka što smo već naveli, da bi ste napravili online prodavnicu na ovaj način morate imati bar neko osnovno znanje iz WordPress-a. Ako ispoštujete ovaj uslov, lako ćete se snaći i sa Woocomerce dodatkom, koji poseduje dosta korisnih opcija.

Kako napraviti web shop preko WordPress-a?

Nešto naprednija izrada prodavnice jeste preko Joomle, ali je princip veoma sličan. Joomla ima svoj dodatak za izradu web shop-a, koji se zove Hikashop. Za razliku od Woocomerc-a, Hikashop dodatak se plaća.

Dalja procedura je ista kao i kod WrodPress-a. Meni vam se nalazi sa desne strane i svakako je poželjno da već imate neko iskustvo sa izradom web sajtova u Joomli. Apsolutni početnici će se teško snaći u ovom slučaju, ali ako ste već pravili neke jednostavnije sajtove u Joomli, funkcije u Hikashop-u će vam biti jasne i uz malo truda ćete imati svoju online prodavnicu.

Izrada online predavnice preko Joomle.

U poslednje vreme, sve više je popularna i Magento platforma, naročito za vlasnike šopova koji imaju po nekoliko hiljada proizvoda na lageru. Doduše veću popularnost ima u zapadno evropskim zemljama, mada je i kod nas sve traženiji.

Ipak, ako prvi put pravite sami svoju web prodavnicu, predlažemo da to uradite u WordPress-u, jer je Magento dosta zahtevniji za rad.

U svakom slučaju šta god da odlučite, znajte da je trgovina preko interneta odlična stvar za vaš biznis i da ćete na ovaj način doći do velikog broja kupaca.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]