Kako otvoriti i pravilno koristiti DOZVOLJENI MINUS?

Da li ste jedna od onih osoba koje se naježe na pomen dozvoljenog minusa? Ne treba da gledate na ovu, veoma korisnu uslugu, na taj način. Dovoljno je samo da znate kako da je pravilno korsitite.  

Dozvoljeni minus je zapravo neka vrsta pozajmice od banke. Na žalost, danas retko ko uspeva da razvuče platu do narednog meseca. Gotovo uvek nam zafali po neka hiljada, par dana pre plate. Šta raditi u tom slučaju?

Sigurno vam nije prijatno da pozajmljujete novac od komšije ili prijatelja. Zašto ga ne biste pozajmili od sebe? Ako ništa drugo, bar ne morate da se skrivate ni od koga, ukoliko malo okasnite sa plaćanjem.

dozvoljen minus

Šta je to dozvoljeni minus i kako se otvara?

Kao što smo već rekli, dozvoljni minus je vrsta pozajmice, odnosno jedna od usluga koje nudi svaka banka. To znači da, iako nemate više novca na računu, imate pravo da podignete određeni iznos. Dozvoljeni minus je obično u visini vaše plate.

[crp]

Danas se dozvoljeni minus veoma lako otvara. Dozvoljeni minus mogu da dobiju osobe koje su zaposlene za stalno, tj na neodređeni vremenski period. Većina banaka dozvoljava ovu uslugu i onima koji su zaposleni na određeno vreme, ukoliko su uredno primili nekoliko plata na račun i ukoliko rade u stabilnoj kompaniji.

Ako želite da otvorite dozvoljni minus, najpre je potrebno da odete u banku po potrebnu dokumentaciju. Tamo će vam dati papire koje treba da odnesete u firmu u kojoj radite, kako bi se overili u kadrovskoj službi.

Vaše kolege iz kadrovske službe će znati kako da popune potrebnu dokumentaciju. Uglavnom treba da upišu vaše podatke, kao i podatke od firme u kojoj radite. Kao prilog, daju i izvode od vaše tri poslednje plate. Ovi izvodi služe kako bi banka imala zvaničan dokument o iznosu vaših primanja, i kako bi vam, na osnovu toga, odredila visinu dozvoljnog minusa. Prosek poslednje tri plate predstavljaće iznos vašeg dozvoljenog minusa.

Predlažemo da proceduru za otvaranje dozvoljenog minusa pokrenete nakon što primite platu. Ako odete par dana pre i uzmete izvode, a u međuvremenu primite novu platu, procedura se mora ponoviti i vaši papiri neće važiti. Na primer: uzeli ste u firmi izvod za januar, februar i mart. Dok ste se organizovali da odete u banku i odnesete papire, legla vam je i aprilska plata. U tom slučaju, procedura se ponavlja, jer banci trebaju izvodi za prethodna tri meseca, tj februar, mart i april.

Dakle, kadrovska služva će vam pripremiti svu dokumentaciju i nema potrebe da brinete oko toga. Pripremljenu dokumentaciju treba da potpiše i ovlašćeno lice u firmi, a to je najčešće vlasnik ili neka druga osoba koja ga menja.

Zatim dokumentaciju nosite u banku. Službenik će u svoj sistem unesti zahtev da vam se odobri dozvoljeni minus.

Banke često traže od klijenta da popuni i menicu. Menica se kupuje u banci i košta oko 50 dinara, a bankarski službenik će vam pomoći da je popunite. Menicom dajete banci dozvolu da, u slučaju da im nešto dugujete, mogu da vam skinu iznos koji ste dužni sa računa. To ne znači da će banka da vam uzima novac kako želi, već samo ako ne podmirite svoja dugovanja.

kamata

Mogući su i dodatni troškovi oko pokretanja dozvoljenog minusa, a taj iznos se ugavnom skida sa vašeg računa i nije veliki. Iznosi oko par stotina dinara,

Recimo, kada podnesete zahtev za dozvoljeni minus, banka šalje zahtev Kreditnom birou da proveri da niste možda u dugovima. Ako ste prethodnoj banci ostali nešto dužni, vaša nova banka će to saznati od Kreditnog biroa i zabraniti vam da koristite dozvoljeni minus. Bilo kako bilo, Kreditni biro naplaćuje ovu uslugu, a banka taj trošak stavlja na teret klijenta koji podnosi zahtev.

Kada dođete u banku da predate zahtev za dozvoljni minus, i kada službenik završi sa procedurom, uglavnom možete odmah da koristite ovu uslugu.

Pre nego što otvorite dozvoljeni minus…

Dobro se raspitajte o uslovima korišćenja dozvoljenog minusa. Uslovi se razlikuju od banke do banke.

Neke banke vam dozvoljavaju da koristite dozvoljeni minus bez ikakvih naknada. Druge će vam dozvoliti da bez naknade pozajmite određeni iznos, na primer do 10,000 dinara, a ako uzmete više, naplaćuje vam se kamata. Treće imaju određenu naknadu za korišćenje dozvoljenog minusa, koliko god novca da pozajmite.

Svaka banka ima istaknutu ponudu na svom sajtu. Dobro ih iščitajte, jer službenici često prećute ovakve podatke.

Obnavljanje dozvoljenog minusa

Dozvoljeni minus ima svoj rok trajanja. Obično važi jednu ili dve godine. Na ovaj način banka želi da se osigura.

Bankama nije u interesu da dozvole ovu vrstu usluge nezaposlenim licima. Zato, samo lica koja su zaposlena, imaju pravo na dozvoljeni minus. Bankama je bitno da znaju da ćete primiti narednu platu, koja će pokriti vaš dozvoljeni minus, ako ste ga koristili. Međutim, šta ako klijent otvori dozvoljeni minus pa ostane bez posla?

Zbog toga banke insistiraju da dozvoljeni minus ima svoj rok trajanja. Ako slučajno ostanete bez posla, ne možete da ga obnovite.

Ukoliko ste i dalje zaposleni, a želite da obnovite svoj dozvoljeni minus, procedura je gotovo ista. Neke banke čak, pred istek, pošalju klijentima dokumentaciju poštom ili na mejl. Dovoljno je da ponovo odnesete papire u kadrovsku službu na overu, a zatim u banku, kako bi vam produžili minus.

dozvoljen minis iskustva

Kako da pametno koristite dozvoljni minus?

Evo onog najtežeg dela – kako koristiti dozvoljeni minus, a ne zarobiti se u dugovanjima? Dozvoljeni minus je veoma, žargonski rečeno, zeznuta stvar. U početku vam se čini kao da držite sve pod kontrolom, ali već nakon par meseci korišćenja shvatite da ste već 15,000 u minusu i nikako da izađete iz problema.

Morate biti svesni da dozvoljni minus nije dodatna zarada, već samo pozajmica!!! Kako onda koristiti dozvoljeni minus?

Na primer plata vam je petog u mesecu, a prvog morate da platite kiriju za stan. Nikakav problem, uzmite sa dozvoljenog minusa i razmišljajte kako ste već potrošili taj novac unapred.

Ili plata vam kasni par dana, a morate da platite račune. Pozajmite novac sa dozovljenog minusa.

Svakog meseca od plate odvajate po 5000 dinara, i to vam je budžet za krpice. Još uvek niste prešli u novi mesec, a torba koja vam se dopada je na sniženju i cena se uklapa u vaš budžet za krpice. Pozajmite sa dozvoljenog minusa, ali sledećeg meseca ne trošite predviđenih 5000 na odeću i slične stvari.

Dakle, gledajte na dozvoljeni minus kao na novac koji ste pozajmili od prijatelja i koji morate da vratite od plate. Budite svesni svojih primanja i ne trošite više od onoga što zarađujete.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]