Kako pokrenuti biznis u Srbiji sa malo novca

Iako zvuči kao bajka pokretanje biznisa sa malo novca je i te kako moguće. Za neka poslovanja vam je potreban samo internet, računar ili mobilni telefon i malo mašte. Iskoristite prednosti današnjeg vremena i postanite sam svoj gazda.

Živimo u vremenu u kojem nam internet pruža razne mogućnosti, a jedna od njih je i da započnete posao, a da ste bez novca. Naravno, postoje i oni poslovi za koje će vam trbati neki početnički kapital, ali opet ne toliko da pokretanje vlastitog biznisa bude samo pusti san.

Za pokretanje ovih poslova ne treba vam ni malo novca:

1. Influenser

Ovo je jedno od najpopularnijih zanimanja novog doba. Iako izgleda kao posao u kojem se ne radi ništa, istina je sasvim drugačija. U početku je najbitnije da se sa nečim izdvajate od drugih i da ste publici dopadljivi, pa kad počnete da se penjete ka vrhu Influenser „liste“ onda ćete već morati da deo zarađenog novca (ako ne i sve u početku) da uložite u to ne bi li postali još bolji. O ovom savremenom zanimanju smo vam već pisali, pa više o njemu možete pročitati OVDE.

2. Eksperti za vođenje društvenih mreža

Uspešne velike firme, ali i one manje, nemaju vremena za vođenje društvenih mreža. Njihov marketinški tim je usredsređen na veće ciljeve, pa zbot toga unajmljuju ljude koji će se „zanimati“ društvenim mrežama umesto njih. Treba da smišljate kratke objave koje će izazvati emociju kod publike i da ste talentovani za web dizajn ne bi li objave i Instagram priče (Instagram story) bile dopadljive.

[crp]

Za pokretanje ovog biznisa prvo možete slati sami ponude drugima u inbox profila na društvenim mrežama ili napraviti svoj sajt i reklamirati se po internetu. Kada vam posao procveta, zaposlite još nekog i podelite posao.

3. Online preduzeće za pisanje tekstova i drugih stvari

Ako vam pisanje tekstova na razne teme ide od ruke onda je pokretanje biznisa u ovoj niši prava stvar za vas. Za početak ne morate ni imati svoj web sajt, ali posle bi bilo prepručljivo da ga napravite. Zašto? Jednostavno, delovaćete profesionalnije, a  i ako tražite nove klijente preko freelance sajtova oni će na vas gledati ozbiljnije.

Naravno, ovde se možete opredeliti samo za jednu temu. Npr. da sastavljate ljudima radne biografije i pišete im motivaciona pisma ili da ste otvoreni prema više tema. Naš savet je da budete stručni u jednoj oblasti, jeste da ćete tako smanjiti svoju publiku, ali u toj oblasti za vas se može daleko čuti.

Sopstveni bznis sa manje novca

1. Online prodavnica

Bilo da sami pravite proizvode ili ih nabavljate, za materijal ili robu treba vam  početni kapital ne bi li pokrenuli sopstveni biznis. Plus, troškovi za pravljenje sajta koje možete svesti na minimum ako web stranicu podignete u WordPress platformi. Naravno, postoji opcija da uopšte ne ulažete sajt, već da svoju online prodavnicu napravite na popularnom Instagramu. Iako ovo poslednje ne zvuči profesionalno, mnogi naši novi preduzetnici su fokusirani isključivo na Instagram tržište.

2. Bloger

Baš kao i zanimanje Influensera i ovo nova branša se čini samo lakom, ali da bi neko bio uspešan bloger potrebno je vreme i veliki trud. Istina, nekog i sreća pogleda pa se to dogodi preko noći, ali to je jedan slučaj u nekoliko miliona.

Ako ste npr. modni bloger onda treba da uložite u izradu svog bloga, fotografiju i u počektu, dok ne nađete sponzara, i u proizvode o kojima pišete. Npr. da biste objasnili nekom zašto je bolje da kupi jedan model farmerki do drugih, potrebno je da imate oba modela ili bar onaj koji preporučujete. Zašto? Jer ako delite tuđe fotografije i njihove preporuke, onda vi niste modni bloger već tip novinara koji prevodi tuđe tekstove ili ih prilogađava svojoj web stranici.

Naravno, blog možete pisati i na besplatnim platformama, ali onda vaša web stranica neće biti toliko dopadljiva publici.

3. Vloger

Slično zanimanje kao i Bloger, samo što ovde ne pišete tekstove, već pravite video klipove. Mnogi vlogeri imaju i svoj blog, ali opet ima i oni koji se isključivo bave vlogovanjem. Više naših tinejdžera su postale tzv. tate mate u ovom poslu, ali ima i onih starijih. Npr. portal (koji je nastao iz bloga) Mogu ja to sama ima veoma uspešan vlog.

Za pokretanje ovog biznisa potreban vam je YouTube kanal, dobra kamera ili telefon koji pravi odličan video zapis i harizmatičnost, tj. da ste dopadljivi drugima.

Za uspeh u bilo kom od navedenih poslova potrebno vam je oglašavanje

Da biste uspeli u bilo kom od navedenih poslovo potrebno vam je internet oglašavanje. To možete raditi preko društvenih mreža, tako što ćete otvoriti profile i stranice svom poslovanju ili da platite fantastičnu nativnu reklamu.

Za pokretanje nativnog oglasa potrebno vam je svega deset evra, što nije veliki izdatak nikom, a njen efekat na publiku je odličan. Ako ste željni da isporbate ovakvu reklamu, javite nam se.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]