Kako prodati robu na eBay platformi

Popularan eBay vam pruža mogućnost za dobru zaradu, ako svoju robu prodajete preko nje. Čim napravite profil na pomenutoj platformi, dobijate mogućnost da da trgujete i to vremenski neograničeno. Naravno, samo ako se pridržavate pravila. 

Pre nego što se upustite u prodaju robe na eBayu, potrebno je nađete pravila pod kojim uslovima se ona koristi i da ih dobro iščitate. Ako plan vaš prodaje ne krši pravila platforme, onda ste spremni da uđete u online svet trgovine. 

Korisničko ime je veoma bitna stavka 

Prvo što treba da uradite je da smislite atraktivno ime. Treba da bude zvučno, ali i da stvori emocije kod publike.  

[crp]

Korisničko ime na eBay-u mora imati najmanje dva karaktera i ne podržava simbole, kao ni razmak. Takođe, platforma ne dozvoljava korišćenja imena od web stranica ili mejl adresa koja je navedena u podacima o korisniku. Nije dozvoljeno ni koristiti reč „eBay“ ili slovo e sa nekoliko brojeva.  

Nije poželjno ni da koristite ime prepoznatljivih brendova, sem ako niste vlasnik istih. Pošto je mnogo pojedinaca već odavno korisnik eBay platforme, najbolje je da istražite koje vam ime odgovora, a da je slobodno. 

Ako kojim slučajem ne budete zadovoljni imenom, možete ga promeniti, ali platforma dozvoljava da to učinite jednom u 30 dana. 

Otvaranje naloga 

Sledeći korak je da napravite eBay nalog. O ovome smo vam već pisali, pa više možete pročitati OVDE

Nekoliko saveta i sugestija 

  • Da bi vas eBay označio kao sigurnog prodavca potrebno je da trgovci i mušterije ostave tzv. feedback-ove (iskustva sa vama u trgovini) jedni o drugima. Naime, svaki kupac gleda rejting prodavca na osnovu pomenutog feedback-a. Tako da je preporučljivo da neko od vaših prijatelja kupi nekoliko artikala i oceni vas pozitivno, ne bi li krenuli u svoj pohod osvajanja eBay-a. Kupci su nepoverljivi prema trgovcima koji nemaju ni jednu ocenu ili komentar. 
  • Sredite svoj profil. Nije neophodno da ga sredite, ali ako postavite fotografiju profilnu i napišete nešto o sebi ili o biznisu koji vodite, publika će steći poverenje u vas. 
  • Ako ste početnik u online trgovini i eBay vam je tzv. „vatreno krštenje“, onda dobro razmislite šta ćete da prodajete. Pored proizvoda kao što su odevni predmeti i potrepštine za lakše vođenje kućanstva, mnogi na pomenutoj platformi prodaju stvarčice koje su nekom hobi ili od kojih neko pravi kolekcije (samolepljive sličice, stari novac, razne figurice…). Najbitnije da uzmete da prodajete ono o čemu znate mnogo, jer će tako publika osetiti vašu strast (pa čak iako se sa njima nećete sresti oči u oči kao u tradicionalnom prodajnom objektu). 
  • Naravno, platforma ima i stvari koje ne dozvoljava da se prodaju na njoj. U suštini su to stvari koje su ilegalne. Takođe, postoje i stranice koje ne može svako da vidi, kao što su Adults only (samo za punoletne).  
  • Trgovina na eBayu može da započne svako, jer ne morate da prodajete samo nove proizvode, već i korišćenje. Tako da ako želite da se isprobate kao online trgovac, a ne želite odmah da ulažete u ovaj poduhvat, onda to možete učiniti tako što ćete u svom domu naći artikle koje ne koristite ili koji vam zauzimaju samo mesto u životnom prostoru. Postaviti ih na platformu i tražiti za njih razumnu cenu.  
  • Takođe, u odabiru artikala koje želite da prodate treba uzeti u obzir da morate uslikati lepe fotografije istog, smisliti dobar naziv i predstavite ga u što boljem svetlu. 
  • U cenu uračunajte i troškove slanja proizvoda mušteriji. Takođe, ako krenete ovim ozbiljno da se bavite, računajte da morate imati i skladište za robu. 
  • Ako želite da budete uspešan trgovac na eBay platformi morate pratiti šta je od proizvoda popularno i šta publika traži.  

Postavljanje proizvoda na eBay platformu 

Ulogujte se na eBay nalog i potom pritisnite opciju Sell (prodaj) u meniju. 

prodaja na ebay platformi

Unesite ime proizvoda. Naziv proizvoda je veoma bitan. Pored toga što treba da pruža naziv artikla, koji se traži u pretrazi, bilo da se radi o običnoj prodaji ili eBay licitaciji. Nemojte stavljati u naslovu opise proizvoda koji nisu potrebni. 

naslov proizvoda ebay

Fotografija proizvoda treba da je čista i lepo stilski urađena, ne bi li privukla publiku. Zapamtite da vi verovatno niste jedini na eBay-u ko prodaje taj proizvod, fotografija vam pomaže da se u nečemu razlikujete od drugih. 

Dozvoljeno da stavite do 12 fotografija po proizvodu. 

Postavite opis proizvoda. Naravno, on mora biti tačan, ako želite da publika stvori poverenje u vas. 

Dobar opis sadrži u kratkim crtama proizvodnju, kompatibilnost, veličinu, težinu, boju… Nemojte preterivati sa opisom. Treba da bude kratak i jasan. Ako je proizvod polovan, ispišite sve vreline i mane. U slučaju da neku manu preskočite ili je uopšte ne pomenute i mušterija je vidi kad proizvod stigne do nje, sigurno će vam dati loš feedback, a to može da znači kraj vašoj eBay avanturi.  

opis proizvoda ebay

Izaberite format u kojem hoćete da prodajete proizvod. Platforma vam daje dve mogućnosti: Online aukciju ili Buy It Now (kupi sad). 

Aukcija traje od jedan do deset dana i može vam pružiti da zaradite više na prodaji, jer publika među sobom stvara takmičarski duh. Ovo je super za predmete od kojih neki prave kolekcije. 

Druga opcija je više za proizvode koji se često nađe i kod drugih eBay trgovaca. Čim kupe proizvod publika dobija i informacije o šipingu (slanju proizvoda). 

cena ebay proizvoda kako formirati

U formiranje cene proizvoda treba da uračunate cenu po kojoj ste nabavili isti, vaše vreme uloženo u to, eBay takse i koliko košta slanje do vaše mušterije. 

Imajte na umu da nakon što neko kupi proizvod od vas ili ako se aukcija završi, vi ste u eBay ugovorom u obavezi da isporučite robu. Ugovor se može poništiti samo ako su obe strane saglasne sa tim saglasne.

Naglasićemo i da niža početna ponuda privlači više ponuđača i interesovanja za proizvod, pa je moguće i da ćete zaraditi više od očekivanog. Međutim, ako proizvod nije privukao pažnju publike, možda ćete zaraditi i manje od očekivanog.

Inače, postoji ponuda da se podesi tzv. rezervnu cenu za svoj artikal, a istovremeno nudite nisku početnu ponudu na aukciji. Ovakav tip trgovine eBay naplaćuje dodatno. Takođe, neki kupci to smatraju neugodnom online kupovinom. 

Na kraju ovog dela reći ćemo vam da pazite na fakture koje vam šalje eBay i plaćajte ih na vreme. Bitno je da troškove prema eBayu plaćate redovno, jer ako ste neredovni platiša dobićete i proviziju na dug da platite. Najbolje je da ove troškove tretirate kao deo poslovnih troškova. 

formiranje cene

Poštujte svoju publiku i dajte im mogućnost da vrate proizvod ako nisu zadovoljni. Plus, ovim gestom će publika napraviti još jedan korak bliže vama i verovaće vam. 

vracanje robe na ebay

Takođe, odgovarajte na pitanja kupaca dok aukcija teče svojim tokom. Budite brzi i strpljivi, ljubazni i profesionalni. Kupci ne vole da vide neodgovorena pitanja i to utiče na vašu profesionalnost, zato ne oklevajte da odgovorite na svako od njih. 

postavljanje proizvoda na ebay

Pre nego što pritisnite dugme List it (postavi), pritisnite Preview (pregledaj) i proverite da li ste sve dobro popunili. Kad vidite da je sve postavljeno kako treba pritisnete Submit. Ako ga ne pritisnete, vaš proizvod se neće naći na eBay-u. Ako ste ga pritisnuli, stići će vam i mejl da je proizvod postavljen na platformu. 

Promovišete svoju prodaju 

grupe na ebay

Ako prodajte originalni umetnički predmet ili nešto ručno izrađeno, učestvujte u eBay grupama za ovakvu vrstu proizvoda. Kolekcionari vole ove grupe, baš kao i umetnici i zanatlije. Čitajte teme, budite prijatni i prijateljski raspoloženi. Nemojte se upuštati u prepirke i tzv. „internet ratove“.  

Koristite moć društvenih mreža i svoje proizvod podelite na njima. 

Uključite troškove dostave u cenu, jer većina publike gleda samo proizvode koji uključuju besplatnu dostavu. 

Najbolje je da na početku uzmete neke jeftine proizvode da ih prodajete. Zašto? Zato što će ih publika sigurno kupiti, a ako je zadovoljna ostavi će vam feedback. To je bitno jer većina publike kupuje kod onih eBay trgovaca koji imaju više pozitivnih feedback-ova. 

otvaranje online radnje na ebey

Ako vam se sviđa da budete eBay trgovaca onda je najbolje da otvorite svoju radnju na platformi. Imate tri vrste paketa i u zavisnosti na koji period hoćete da je kupite cene se razlikuju. Početni najjeftiniji paket na mesečnom nivou je oko 25 dolara, dok je najskuplji oko 350. 

Kolike su takse za prodavanje proizvoda na eBay platformi? 

U koliko proizvod niste prodali, ne plaćate platformi ništa. Proizvodi sa cenom od 0,01 – 50.00 dolara plaćaju 8.75% od prodajne cene proizvoda. Proizvodi od 50.01 – 1,000.00 dolara plaćaju takođe prethodnih 8.75% od 50 dolara, plus 4% od prodajne cene proizvoda. 

U slučaju da ne platite ove takse, bićete onemogućeni da bilo šta više prodajete na platformi. Takse ćete naći na svom profilu ispod opcije My Account (moj nalog) nalazi se Seller Account (nalog trgovca) i to pritisnite. Pojaviće vam se eBay Seller Fees (ibej trgovačke takse) opcija i kliknite je tu ćete naći iznosi koji treba da uplatite platformi. 

Takođe, eBay uzima 10% od transakcije (uključujući dostavu i isporuku). 

Ako se novčana transakcija vrši PayPal-om onda vam se skida taksa od 30 centi plus 2,9% od transakcije (uključujući dostavu i isporuku). 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]