Kako uvesti robu iz Kine?

Uvoz robe iz Kine postao je izuzetno unosan poslednjih godina i danas kineska roba više nije sinonim za nešto što je nekvalitetno, već nešto što je jeftino a dobro.

Poslednjih godina, sajtovi poput Aliekspresa i Alibabe postali su jako popularni, između ostalog i kod nas, Balkanaca. Sajtovi ovog tipa, omogućili su fizičkim licima da kupuju robu, po izuzetno jeftinim cenama, a da pri tom imaju i besplatnu dostavu. Predmeti na sajtu su opisani do najsitnijeg detalja, tako da, ukoliko pažljivo pogledate i pročitete opis, imate potpuno u vidu stanje predmeta, koji kupujete.

Nisu samo fizička lica dobila beneficije da kupuju iz Kine robu po jeftinijim cenama, već i preduzetnici. Trgovci sada mogu uvesti kontejnere robe, koju će kasnije selektovati i preprodavati, a ukoliko se bavite proizvodnjom, iz Kine možete uvoziti i kvalitetne mašine. Pri tom, Kinezi ponekad snose deo troškova dostave, a uvoz mašina iz Kine je mnogo povoljniji i isplativiji, nego kada bi ste kupovali mašine iz evropskih zemalja ili SAD.

Ipak, ono što mnoge buni jeste, kako funkcioniše uvoz robe iz Kine. Kakva je procedura i na koji način je najlakše uvesti robu?

uvoz iz kine

Najlakši način za naručivanje robe iz Kine

[crp]

Danas, naručivanje robe iz Kine funkcioniše uglavnom preko agenata. Ako želite nešto da uvezete, agente ćete lako naći preko interneta, dovoljno je samo da izguglate. To su ljudi koji su poreklom sa naših prostora, ali žive u Kini, gde rade na izvozu robe iz Kine ka Balkanskim zemljama.

Naravno, postoji mogućnost i da kontaktirate dobavljača direktno, mejlom. Čak i u ovom slučaju, Kinezi će vas uputiti na adekvatnog agenta. To je opet neko sa naših prostora. Možda se čak desi i da to bude vaš sugrađanin koji je zbog posla pronašao svoj novi dom u Kini.

Proces uvoza robe je komplikovan za ljude koji se ne bave tim stvarima i najmanji propust može napraviti ozbiljan zastoj i odužiti proces prodaje. Zato je uvek lakše da ovaj posao obavi neko ko je stručan i ima adekvatog iskustva.  Kinezima je takođe lakše, zato će vas i uputiti na agente. Dakle, beneficije imaju i kupac i prodavac.

Agent nije samo neko ko će se potruditi da proces primopredaje robe prođe bez problema i da završi papirologiju. Ako kupovinu obavljate u potpunosti preko agenata, oni će se potruditi da od dobavljača dobijete što jeftiniju cenu.

Dakle, u najvećem broju slučajeva, uvoz robe iz Kine funkcioniše preko agenata i oni završavaju sav posao. Sve vam je olakšano, nema potrebe da zapošljavate osobu koja će se baviti uvozom, niti da brinete oko procedure. Vaš agent završava najveći deo posla.

Dalja procedura: plaćanja, carina, dostava …

Što se tiče plaćanja, sve funkcioniše online, i tu nema mnogo filozofije.

Roba se šalje brodom, tako što se složi u kontejner, a zatim se utovari na brod. Brod dolazi do Bara, Rijeke ili Grčke, odakle se vaš kontejner pretovara na kamion, a zatim naručena roba dolazi do vas. Svi kontejneri su obeleženi, tako da ne dođe do mešanja robe ili neke druge zabune.

Ponekad, kupac mora platiti čitav transport, a ponekad dobavljač plati brod, dok je na kupcu da obezbedi kamion koji će preuzeti kontejner u luci i dovesti ga do kompanije.

Dogovor oko troškova prevoza zavisi uglavnom od dobavljača i njegove ponude. Obično, ako kupujete robu od istog dobavljača u određenim periodima ( na primer kupujete repromaterijal koji koristite u svojoj proizvodnji, prodavac snosi deo troškova oko prevoza.  Ako ste kupili, recimo, mašinu za vašu firmu, to je već roba koja se kupuje jednom u deset godina i najčešće za ovakvu robu morate snositi sami troškove transporta.

Imaćete još nekoliko troškova: carina, porezi, osiguranje, ležarina… Ostali troškovi zavise i od toga šta uvozite. Pojedina roba, mora ići na kontrolu kvaliteta, pre nego što se pusti u prodaju, što znači da morate platiti i veterinara, ateste ili nešto treće. Opet sve zavisi od toga šta ste uvezli.

uvoz robe iz kine
Pored prevoza i carine, plaćaju se još neki troškovi, koji zavise od vrste robe koju uvozite.

Takođe, imajte na umu da roba iz Kine ne može stići za pet dana, već za nekoliko nedelja. Proces će odužiti i period carinjenja, ako kamion ostane nešto duže na granici ( obično zbog praznika ili ako je sezona godišnjih odmora ), itd. Naoružajte se strpljenjem, ako prvi put uvozite robu.

Vi, kao uvoznik, ne treba da mislite puno o samoj proceduri, za to postoje, kao što smo već rekli, agenti i agencije koji su stručni i u malom prstu drže drže svoj posao. Na vama je samo da osmislite šta želite da uvezete, spremite novac koji vam je za to potreban i osmislite kako ćete prodati robu koju ste uvezli.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]