Koja je razlika između nativnog i sponzorisanog sadržaja

Sponzorisani sadržaj i izvorno, odnosno nativno oglašavanje su vidovi plaćenih medijskih strategija, koje se uklapaju u formu i funkciju pravilnog uređenja jedne web stranice. Zapravo, sve to izgleda“prirodno” na jednoj stranici.

Bilo kako bilo, osnovna razlika jeste ta što je izvorni ili nativni marketing više kao tradicionalan vid reklamiranja, a takozvani kontent marketing se može posmatrati kao medijski prepoznatljiv.

Nativni oglasi sadrže naslov i opis, što bi trebalo da podstakne korisnike da kliknu na dati link. A upravo taj link ih i vodi do određenog teksta na stranici kompanije ili pojedinca koji se tako reklamira, odnosno do nekog drugog sponzorisanog sadržaja.

Sponzorisani sadržaj je samo, možemo reći novinarski deo, a koji je dostupan na sajtu onoga ko se tako reklamira. U većini slučajeva taj sadržaj piše osoba, koja je zadužena i za pisanje ostalih tekstova na toj web prezentaciji, jer bi on trebalo da bude usklađen sa svim ostalim što se može pročitati na konkretnom sajtu.

[crp]

Svaki tip sadržaja ima drugačiju svrhu i drugačiji pristup reklamiranju, pa se onaj koji će biti najefektniji u tom slučaju bira najpre potome šta želite tačno da postignete. U ovom tekstu, mi pokušavamo da proširimo postojeće definicije i znanja, te da objasnimo kada je bolje koristiti nativni marketing, a kada je uspešnija primena sponzorisanog sadržaja, te kako to zapravo izgleda u praksi.

Nativni marketing

Nativni oglas se nalazi na web stranici i taj link služi da bi povezao posetioca sa sponzorisanim sadržajem, odnosno sa osnovnom stranicom, tačnije sa svim onim što vlasnik želi da klijent pročita.

Jednom kada kliknete na tu reklamu, vrlo je verovatno da će vas odvesti na stranicu ili članak koji bi trebalo da pročitate. U većini slučajeva se tada vide markirani linkovi, odnosno takozvani CTA, a što najpre služi zato da posetiocu pomogne da lako uoči ono što bi trebalo da klikne. Najpoznatiji tipovi nativnih reklama su upravo oni, koji čitaocu, odnosno posetiocu daju mogućnost da dobije prave i vredne informacije.

Kako to izgleda?

Interaktivni oglašavački biro, odnosno Interactive Advertising Bureau (IAB) nudi listu sa ukupno šest tipova formata za nativne reklame, kojima se upotpunosti ostvaruje njihova svrha. Sve te forme sadrže sledeće:

  • Reklame u fidovima (prezentuju se na oglašivačkim web sajtovima, kao i na društvenim mrežama).
  • Plaćeni oglasi za pretraživanje (oglasi koji se nalaze na vrhu vaše platforme za pretragu).
  • Preporučeni vidžeti (Outbrain, Taboola, NativeMedia i ostali).
  • Promovisani oglasi (najčešće na sajtovima za kupovinu, kao što je na primer Amazon).
  • Reklame koje su usklađene sa elementima nativnog marketinga (kao što je na primer Martini Media, Appssavvy i drugi).
  • Prilagođeno/ne može biti sadržano (Tumblr, Hearts, Flipboard i drugi).

U svim ovim slučajevima, konkretna reklama izgleda kao da je dobro uklopljena u okolinu, odnosno u okolni sadržaj. Ukoliko kupujete na primer cipele na Amazonu, vi ćete videti promotivne postove sa strane ili ispod, a koji će izgledati tako, kao da su u pitanju druge liste obuće. Svi takvi postovi su označeni kao reklamni. Upravo ti Amazon oglasi pomažu poznatim brendovima da dobiju pažnju za svoje proizvode i to baš tamo gde korisnici idu da bi izvršili kupovinu.

Preporučeni vidžeti i takozvane reklame u fidovima će sadržati samo jedan deo celokupnog sadržaja, a kako bi privukli pažnju čitalaca i to pažljivo odabranim naslovom ili opisom, a sa samo jednom fotografijom. U idealnom slučaju, vaši nativni oglasi će biti usklađeni sa korisničkim iskustvom na toj strani, te će sadržati adekvatne fontove, boje i funkcije.

Zašto bi trebalo da koristite nativni marketing?

Nativne reklame se koriste da bi bio izgrađen kredibilitet i poverenje kupaca, te pokazuju najbolji efekat na dugoročnom nivou. Kako navodi Business Insider, nativni oglasi (obično se naplaćuju na osnovu broja klikova) će do 2021. godine predstavljati čak 74 % prihoda od svih oglasa.

Kako navodi Sharethrough, čitaoci provode u pregledanju izvornih reklama sasvim dovoljno vremena, zato što su one pažljivo uređene. Nativni oglasi povećavaju kotiranost brenda za čak 82 procenata. Možete izmeriti koliko pregleda imate, odnosno koliko klikova i kasnih klikova imate na takvim oglasima, što će vam pomoći da analizirate reklamnu kampanju i da uz pomoć adekvatnog testiranja saznate šta je potrebno da promenite.

Za razliku od reklama koje se na običan način prikazuju, nativni oglasi imaju veliki potencijal i vrlo dug rok trajanja. Upravo zato što je sadržaj pozicioniran na samoj web strani (kao što je na primer blog), vi možete posmatrati organski saobraćaj sa društvenih mreža, čak i ukoliko je nativna reklamna kampanja samo jednom bila izvršena.

Primeri nativnog oglašavanja:

Promotivni listing: Na ovaj način se prikazuju umetnički i rukom rađeni proizvodi, koje prodaju pojedinci. Imate mogućnost da pretražujete veliki broj proizvoda. Mi smo ovom prilikom pretraživali samo stvari za venčanje…

Kao što možete da primetite, u prvom redu se nalaze proizvodi u okviru kojih postoji ikonica „dodaj“ u gornjem levom uglu. Taj tip nativnog marketinga pomaže da se podignu pregledi osnovnih proizvoda i to tako što bivaju dovedeni na sam vrh stranice. Kupci su skloniji da vide ove liste na taj način, nego kada se one pojavljuju u kasnijim rezultatima.

Plaćene jedinice za pretragu (najčešće preko Google Ads): Kada pokušavate da nađete novi proizvod u okviru pretraživača, plaćeni oglasi za pretragu će se pojaviti na samom vrhu, nešto slično kao sa listom za promociju.

Preporučeni vidžeti: Ukoliko koristite alate kao što su Taboola, Outbrain ili NativeMedia, možete napraviti reklamu, preko koje ćete linkovati post koji želite da promovišete. Takva reklama će se pojavljivati na dnu ili sa strane nekog članka, a na sajtu koji izgleda kao ovaj:

Sponzorisani sadržaj

Sponzorisani sadržaj je vrsta nativnog reklamiranja. Takođe se uklapa u formu i funkciju one web lokacije, koja se smatra domaćinom.

Razlika je u tome što to nije oglas. To je, zapravo duži oblik brendiranog sadržaja, kao što je na primer članak ili video, a koji se nalazi na sajtu oglašivača.

Koristi se za prikazivanje cele priče i napisan je tako da bude što temeljniji, te da ohrabri posetioce da provedu što više vremena u čitanju ili gledanju konkretnog sadržaja. Baš kao i nativne reklame, najuspešniji sponzorisani sadržaj pruža adekvatnu vrednost posetiocu, bilo tako što ga edukuje ili zabavlja.

Kao oglašivač, vi možete da usmerite poruku i čak da kreirate kopiju, a ujedno nije potrebno učešće druge platforme. Neki oglašivači imaju čak i timove, koji su zaduženi za kreiranje sponzorisanog sadržaja za svoje glavne partnere.

Uobičajeno, sponzorisani sadržaj je manje restriktivan od nativnog oglašavanja i oglašivačima daje mnogo veću slobodu da budu kreativni i angažovani – sve dok je post jasno označen kao sponzorisan ili promovisan. A to isto znači i da konkretni brendovi mogu pomenuti i proizvod i uslugu, te na taj način pozvati posetioce da izvrše željenu akciju.

Kako to izgleda u praksi?

Sponzorisani sadržaj može biti bilo šta, počev od članka, preko videa, pa do izdvojenog lista, a sve dok izgleda kao izvorni deo konkretne web stranice.

Možete da pogledate kako izgleda saradnja između brendova i oglašivača na medijskim sajtovima, kao što su Forbes, Huffington Post, the NewYork Times, BuzzFeed i drugi. Ove glavne publikacije su razvile temeljne studije, odnosno timove, koji su posvećeni u kreiranju i gostovanju sponzorisanih sadržaja.

Međutim partnerstvo sa konkretnim studijom je prilično veliki trošak. Tako na primer, BuzzFeed naplaćuje oko 10.000 dolara da neko bude deo sponzorisanog sadržaja. Ali zato naša jedinstvena i brzo rastuća mreža objavljivača vam pruža mogućnost da po povoljnim cenama dobijete pristup velikom broju potencijalnih klijenata.

>>OTVORITE NALOG OGLAŠIVAČA NA NATIVEMEDIA.RS<<

Većina štampanih publikacija, takođe ima delove namenjene sponzorisanom sadržaju. Takvi delovi sadrže mahom slične elemente, koji se koriste u konkretnoj publikaciji, te podrazumeva da će biti primenjen sličan font ili boje, ali takođe može biti na određeni način izdvojen kao sponzorisani sadržaj. Najčešće se u tom slučaju koristi nešto tamnija pozadina, kako bi čitaoci shvatili da se radi o sponzorisanom sadržaju.

Zbog čega bi trebalo da koristite sponzorisani sadržaj?

Objavljivanjem članka koji je ljudima koristan, konkretni brend pozicionira sebe kao najbolji, odnosno najstručniji u određenoj oblasti. Osnovnicilj jeste da se uspostavi poverenje sa potencijalnim klijentima, a kako bi oni mogli da se oslone na informacije o određenoj kompaniji, te da vremenom počnu da koriste njene usluge ili proizvode.

U većini slučajeva posao, odnosno prodaja naglo skoči kada se objavi sponzorisani sadržaj. Ovo se smatra jednom od kratkoročnih pogodnosti, ali takođe postoji i dugoročna prednost, a to je sticanje poverenja u konkretni brend. Upravo na taj način će korisnici, odnosno kupci otkriti da uživaju u sadržaju baš tog brenda. Iako možda neće baš redovno kupovati vaše proizvode, sasvim sigurno će nastaviti da prate vaše postove i da preporučuju vaš brend.

Primeri sponzorisanog sadržaja:

Partnerstvo između Allstate i kompanije The Atlantic

Allstate osiguranje je kreirao kolekciju nekoliko priča, a na različitim web sajtovima (therenewalproject.com), a kako bi „osvetlili, podržali i proslavili obične ljude, koji kreiraju neobičnu obnovu zajednice“. Taj web site je samo jedan u seriji mnogih takvih kampanja, koje je kreirala Atlantic Media Strategic, odnosno studioza The Atlantic.

Partnerstvo između Netflix – a i The Wall Street Journal – a

Da bi bila promovisana nova televizija, pod nazivom „Narcos“,Netflix je sarađivao sa marketinškim odeljenjem kompanije The WallStreet Journal, a kako bi stvorio najbolju kampanju. Kroz nju je obradio temu nasilja među trgovcima kokainom, a čitav sadržaj je obogaćen ilustracijama, interaktivnim animacijama, kao i citatima i video klipovima.

Partnerstvo između Wendy’s i BuzzFeed – a

Glavni izdavač brenda BuzzFeed je Wendy’s. Ali njihov sadržaj obično nema mnogo veze sa onim čime se bave. Zapravo, njihovi postovi imaju za cilj da posetiocima pruže zabavu, a kako bi ih na taj način privukli. U tom slučaju, Wendy’s koristi interaktivni pristup, te omogućuje posetiocima da rešavaju kvizove, kako bi pokazali svoje znanje o životinjama. A da bi mogla biti stvorena veza sa pomenutim brendom, Wendy’s na dnu stranice navodi: „Neke od ovih činjenica zvuče neverovatno, da bi ste u njih verovali. Baš kao da je Wendy’sdodao theDouble Stack™ i to kao opciju 4 za 4 dolara na neograničeni vremenski period“ .

Poređenje nativnog marketinga i sponzorisanog sadržaja

U današnjoj sferi marketinga, plaćeni mediji se smatraju neophodnom strategijom, a ukoliko želite da dostignete publiku i postignete svepredviđene marketinške ciljeve.

I sponzorisani sadržaj i nativni oglasi su taktike, koje će vam pomoći da željeni sadržaj bude vidljiviji i da vaš brend imam nogo bolji autoritet i trajanje, ali su i jedna i druga strategija vrlo različite, kako sa aspekta forme, tako isto i po cilju koji treba da postignu.>

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]