ТОП 5 наслови што сечие око ги забележува

by Tamara M.

Импресивните наслови евоулираа во текот на илјадници години преку говорните и печатените медиуми, сè до нивните современи инкарнации. Дури сме подготвени да се обложиме дека структурата и клучевите на овие наслови не се променија значително со текот на времето.

Денес има навистина многу теоретски психологии коишто се занимаваат со разни теории кои говорат како игрите со зборови несвесно влијаат врз човековата психа. Така, овие научни методи започнаа да се применуваат при креирање наслови не само за медиумите, туку и за рекламите. Имено, можно е научно да се тестираат кои структури на наслови резултираат со кликови и конверзии што ги сакаме.

За овој текст, повторно направивме истражување на платформата Native Media и ги пронајдовме петте најдобро пласирани реклами кои се активни веќе неколку месеци. Ги анализирав нивните наслови во обид да ги разберам психолошките принципи што ги поттикнуваат и да ги откријам нивните основни структури.

Што е наслов?

Насловите служат за многу цели, меѓу останатите и:

 • Се однесуваат како квалификант, привлекувајќи го вистинскиот вид на публика
 • Ги подготвуваат гледачите, свесно и несвесно, за она што следува
 • Однапред продаваат производ или услуга
 • Ги заинтригируваат гледачите и предизвикуваат љубопитност

Некои структури на наслови ќе одговараат повеќе на одредена публика и деловни модели од другите. На пример, мистериозен наслов што не дава идеја за содржината може да поттикне кликови, но резултира со низок ангажман на потрошувачите, додека насочениот наслов со детали за одредена содржина може да резултира со помалку кликови, но и подобар ангажман на потрошувачите.

Топ 5 наслови што сакате да ги користите

Анализите што следуваат се предлози засновани врз вообичаеното разбирање на комуникацијата и современите психолошки принципи. Не е неопходно да се разберат механизмите за тоа како нешто работи за тоа да фукнционира и работи, но може да ви помогне да креирате приказна ако сакате да ги повторно создадете истите принципи на друго место.

Како кокосовото масло може да го промени вашиот живот

Структура: Како [X] ќе го промени вашиот [Y]

 • Користењето на „твојот живот“ го прави ова лично. Впрочем, што е порелевантно од вашиот живот?
 • Бидејќи многу луѓе бараат брзи, едноставни одговори, употребата на лесно достапен, популарен, прехранбен производ го прави ова интересно.
 • Насловот укажува на тоа дека „Промени го животот“ не е ниту за дискусија, тоа е веќе дефинитивен факт. Единственото прашање е „како ќе се случи ова“?
 • Изјавата контекстуално претпоставува дека промената ќе донесе подобро.

# 1 Најлоши вежби – од нив се старее побрзо

Структура: # 1 најлошо [нешто што обично се смета за добро] што [несакан ефект] ви предизвикува [придавка]

 • # 1 има многу специфично влијание. Лесно е да се замисли, иако не знаете за што конкретно станува збор, можете да замислите дека нешто го зазема првото место. Едноставноста на оваа визуелизација го олеснува разбирањето и психолошки е лесна за прифаќање.
 • Да се ​​биде НАЈЛОШ цели право во срцето на метата, затоа што не можете да ја имате најлошата вежба број 2.
 • Вежба која е лоша за вас, се чини дека вклучува контрадикција на концептите: „Зар не треба да вежбате добро за вас? Боже, се надевам дека не се повредив по грешка!„
 • Оваа структура на насловот се потпира на пристрасност кон загуба, што е особено силен мотиватор, особено ако вклучува загуба што е резултат на дејство што може да се избегне.
 • Стареењето побрзо е крајно непосакуван резултат што создаде индустрија вредна повеќе милијарди долари. Обично луѓето се повеќе мотивирани да избегнуваат болка, потоа бараат задоволство и колку се поболни, толку е поголема веројатноста да дејствуваат.

31 кројач што направил грешки поради кои ќе се ЗБУНИ – Неверојатно смешно

Структура: [#] [групата] направи грешки што ќе ве задржат [пожелно чувство]. [претпочитан опис на статијата]

 • Луѓето се еволутивно програмирани да бараат нетипични настани и потенцијални несакани ефекти. Треба само да го прочитате било кој весник за да го разберете ова. Луѓето се принудени да внимаваат на грешките.
 • Означувањето на одреден број работи во група, т.е. 31 ја прави понудата лесна за разбирање и визуелизација, што резултира во когнитивна леснотија и со тоа подобар ангажман.
 • Поточно, се споменуваат „кројачи“ штоправи насловот да е за луѓе коишто прават грешки, а не за самите грешки. Луѓето се најинтересната работа за луѓето, тие се централни во сите приказни.
 • Пишувањето големи букви на зборот „ЗБУНИ“ го одвлекува вниманието од вистинската, основна порака. Претпоставувам дека авторот се потпира на повеќето луѓе коишто се поврзуваат со мешаната состојба на блага забава и конфузија. Во секој случај, акцентираниот збор веројатно ќе привлече лесно достапни слики за читателот. Можноста за лесна визуелизација го подобрува чувството на когнитивна леснотија.
 • Користењето на описот „неверојатно смешно“ му овозможува на читателот да го знае аголот на содржината.

Уникатен метод за враќање на изгубената коса (Правете го секој ден)

Структура: Уникатен метод за [пожелно дејство] (направете го тоа секој ден)

 • „Уникатен“ му овозможува на читателот да знае дека има само едно решение и не можете да го најдете на друго место освен тука.
 • Насловот ветува решение за вообичаен, болен проблем.
 • Фактот дека може да се прави на дневна основа создава слика дека станува збор за метод лесно достапен и лесно остварлив.
 • Ова е активен пазар, бидејќи мажите секојдневно губат коса и многумина би дале  сè за да го запрат.

Онлајн Казина – Вистината конечно откриена!

Структура: [Група, личност, индустрија или производ] – Вистината конечно [откриена]

 • Употребата на одредена група ја квалификува публиката којашто е заинтересирана за таа група, особено онаа што може да биде заинтересирана за некоја непријатна тајна што се чува.
 • Откривањето на вистината ја наметнува претпоставката дека вистината е намерно скриена. Ова често се прави од злобни причини и резултира со оштетување. Желбата да се избегне болка или да се добие задоволство преку откривање на нешто ново е силна мотивирачка сила.
 • Употребата на зборот вистина претпоставува дека написот е сè што ви треба, бидејќи вистината е апсолутна, а употребата на „конечно“ покажува дека нема што повеќе да се знае по оваа презентација.
 • „Откриена“ е силен, емотивен збор, кој често се поврзува со откривање на елементи или штета. Оваа врска со болката, оштетувањето или несаканите резултати носи силен емоционален тон што го зголемува интензитетот и интересот.

Сега прочитајте го текстот повторно и размислете како можете да ги усвоите овие 5 насловни структури за ваша употреба.

Кога тестирате наслови за вашиот материјал, забавувајте се замислувајќи како тие можат да влијаат и да ја мотивираат вашата публика. За да го направите ова, често е најлесно да ја претставите или замислете вашата публика како одредена индивидуа.

Кога ќе го креирате насловот на вашата реклама, направете и други елементи, најдобро е да започнете веднаш со домашна маркетинг кампања. Кликнете ТУКА и регистрирајте се на платформата Native Media. Ако нешто не ви е јасно или имате прашање, во долниот десен агол имате чат поддршка.