Како да ги следите конверзиите преку RedTrack?

by Tamara M.

За секој огласувач е од клучно значење да прати статистика за своите кампањи, особено за конверзиите. Конверзиите се всушност дејствата што сакате да ги преземе корисникот. Ако вашата цел е некој корисник да го купи производот што го промовирате, секој пат кога некој ќе го направи тоа, добивате една конверзација.

За да ги следите конверзиите, треба да користите макро команди, а за тоа ви требаат алатки како платформата RedTrack.

RedTrack.io е алатка за следење на реклами и конверзии. Помага во собирање податоци за рекламите на сите канали. На овој начин ќе знаете дали активностите што ги преземате за промоција на вашиот производ се профитабилни или не, тоа ќе ви помогне да заработите повеќе пари и подобро да ја разберете вашата публика.

Кога се регистрирате, добивате бесплатен пробен период за првите 14 дена, по што плаќате 49 долари месечно за да го користите RedTrack. За време на пробниот период, не оставате никакви податоци од картичката, како што е случајот со некои други платформи, кои насилно ќе повлечат пари од вас по пробниот период. По промотивниот период, веќе нема да имате пристап до профилот. Ако сте заинтересирани да продолжите да користите, платете 49 долари и платформата ќе ве врати на вашиот профил.

Кои макро команди се поддржани од Native Media мрежата?

Додека ја креирате или ажурирате вашата кампања, можете сами да видите кои макро команди ги поддржува Native Media. Кај Чекор 1, веднаш до натписот Сајт за промоција, ќе забележите мал прашалник. Ако само го поместите курсорот кон оваа икона, ќе добиете список со макро команди што ги поддржуваме.

Во суштина, нашата мрежа ги поддржува следниве макроа:

 • {CAMPAIGN_ID}
 • {USER_IP}
 • {COUNTRY}
 • {DOMAIN_ID}
 • {DOMAIN_ENC}
 • {PUBLISHER_ID}
 • {PLACEMENT_ID}
 • {CLICK_ID}
 • {CLICK_COST}

Како да ги поврзете RedTrack и Native Media?

Ако веќе сте огласувач на платформата Native Media, следниот чекор ќе биде да креирате профил и на RedTrack. Тоа можете да го сторите тоа со кликнување на следниов линк. Ќе ви се отвори прозорец каде што ќе ги внесете основните податоци.

По регистрацијата, ќе добиете линк за активирање преку е-пошта, преку кој ќе треба да се најавите на вашиот профил. Значи, прилично, класичната постапка кога станува збор за регистрација.

Потоа ќе го додадете Native Media во вашиот извор на сообраќај. Одете во опцијата TRAFFIC SOURCES, а потоа кликнете NEW:

Кликнете на ADD TRAFFIC SOURCE

Додадете ја платформата Native Media како извор на сообраќај со внесување на неколку податоци: име (Native Media), валута и неколку макро команди по ваш избор. Предлагаме да ги внесете {PUBLISHER_ID} и {DOMAIN_ID} бидејќи тие се покажа дека се најкорисни.

На овој начин ги поврзавте RedTrack и Native Media, па сега можете да следите кои издавачи имаат најмногу конверзии.

Добро, поминаа неколку дена, видов кои издавачи се најдобри! Како да ги зголемам конверзиите?

Сега кога знаете кои издавачи ви носат најмногу конверзии, можете да ја користите и нашата опција Сообраќаен филтер. Ќе ја видите оваа опција додека ја креирате или ажурирате вашата кампања, во Чекор 1.

Овде имате три опции:

 • Без филтер
 • Белата листа
 • Црната листа

Да речеме дека ја одбравте опцијата Белата листа. Ќе ви се отворат следниве полиња:

Погледнете на Redtrack кои издавачи ви донеле најмногу конверзии. Внесете ги нивните ИД броеви во полето ИД ЛИСТА. Одделете ги ИД броевите со запирки. Кога ќе завршите со внесувањето, кликнете UPDATE.

Ако ја изберете Црната листа, пополнете ја на ист начин. Во Црната листа, логично, внесувате ИД броеви на издавачите што не ви го донеле посакуваниот број на конверзии. Кога ќе ја изберете Црната листа во опцијата за филтрирање сообраќај, вашата кампања ќе им биде прикажана на сите издавачи, освен на оние од црната листа.

Предлагаме да не ја користите опцијата за филтрирање сообраќај веднаш штом создадете кампања. Почекајте најмалку две недели и дури тогаш проверете на Redtrack кои издавачи се најуспешни за вас. Ситуацијата често се менува и ако формирате списоци на самиот почеток, може да се случи неправедно да ставите некој сајт на црната листа, а подоцна да излезе дека може да ви донесе повеќе конверзии отколку што очекувавте.