Како да го зголемам сообраќајот на кампањата?

by Tamara M.

Логично е сите огласувачи да сакаат што повеќе луѓе да ја видат нивната реклама!

Сообраќајот може да се зголеми со помош на неколку едноставни трикови што ќе ви ги откриеме во овој текст. Обидете се да ги примените за да го зголемите сообраќајот во вашите кампањи.

Не користете филтри непотребно!

Филтрите се многу корисна работа ако сакате вашиот оглас да се прикаже на одредена група на луѓе, но не користете ги ако навистина не морате. Премногу филтри ја стеснуваат публиката, што значи полош сообраќај.

Предлагаме да ги користите само основите на филтерот, а тоа е локацијата, евентуално јазикот.

Јазичното таргетирање може да се користи ако ја насочувате дијаспората, односно сакате, на пример, реклама да им биде прикажана на Македонците што живеат во Германија. Во тој случај, можете да наведете македонски јазик во чекор 6 (јазик), и во локација Германија. Ако сакате, на пример, реклама да и биде прикажана на публика од Македонија, нема потреба да го насочувате јазикот.

Затоа, прескокнете ги непотребните филтри.

Зголемете ја цената на еден клик

Ова е еден од најдобрите методи за зголемување на сообраќајот, иако се подразбира дека огласувачите не можат секогаш драстично да ја зголемат цената на кликнување и со тоа да инвестираат повеќе од планираното. Затоа ви предлагаме малку да тестирате за тоа која цена на кликнување би била најидеална.

На овој линк можете да ги видите предложените цени на кликнување, за секоја земја поединечно. Започнете со внесување повисока цена од предложената. Подоцна можете постепено да ја намалите за 10%, сè додека не го одредите оптималната цена за клик.

На пример: Предложената (просечна) цена на кликнување за Хрватска е 3 центи (0,03 евра). Започнете со 4 центи (0,04 евра). Почекајте еден ден, два, а потоа намалете ја цената на 0,036. Почекајте уште еден ден, два, па намалете на 0,033 итн. Додека не ја одредите оптималната цена на кликнување.

На патот, можете да следите колку сообраќај добивате, колкава е вашата стапка на конверзија и дали се потребни повисоки цени на кликнување, или да ги оставите на моментална бројка.

Низок CTR

Добро, ги избришавте скоро сите филтри, ја зголемивте цената на еден клик и сообраќајот повторно не се зголемува. Проверете го вашиот CTR односно стапката на кликови. Ќе можете да ги видете на страницата со извештаи на вашиот Native Media профил.

Се смета дека најидеалниот CTR треба да биде од 0,3% до 0,4%, повеќе или помалку. Ако CTR е пренизок, тоа значи дека луѓето не се премногу заинтересирани да кликнат на вашиот оглас и да прочитаат за што станува збор.

Ова дополнително значи дека сликата и насловот веројатно не се доволно примамливи за вас, па затоа поработете на нив. Напишавме многу на нашиот блог за тоа како да составиме добар наслов и како да избереме совршена слика што ќе привлече внимание. Прочитајте ги овие два клучни текста:

Овие им помогнаа на многу наши огласувачи да го зголемат својот CTR. Ќе ви биде од корист и на вас!

Имајте на ум дека CTR не треба да биде премногу висок. Ако ви се случи ова, проверете ја стапката на конверзија. Не е добро ако имате многу кликови а се продаваат малку производи. На тој начин, трошите пари на рекламирање а немате задоволителен приход.