Како да додадам Native Media код на мојот блог на Blogger.com?

by Tamara M.

Ако имате свој блог, што го создадовте бесплатно на платформата Blogger.com, и вие можете да станете издавач на Native Media и на тој начин да заработите пари. Бидејќи Blogger нема додатоци за вметнување кодови како WordPress, процесот овде е малку поинаков, но подеднакво едноставен.

За да започнете, одете на вашиот профил на Native Media. Од менито коешто се наоѓа на левата страна, изберете ВИЏЕТИ / НАПРАВЕТЕ ВИЏЕТ.

Поминете низ целиот процес и на крајот преземете го вашиот Native Media код.

Потоа одете на вашиот профил на Blogger. Од менито од левата страна одберете LAYOUT . Изберете во кој дел од блогот сакате да ставате реклами (да речемеsidebar bottom) и кликнете ADD A GADGET.

Во прозорецот што ќе ви се појави, пронајдете HTML / Javascript и кликнете на опцијата ДОДАЈ (тоа е белиот плус во сината коцка).

Не е потребно да внесете кој било наслов во полето TITLE, само залепете го својот Native Media код во полето под насловот. Кликнете на SAVE за да видете дали рекламите се појавиле на вашиот профил.

Може да ги уредувате вашите реклами на Blogger како што сакате и можете да ги поставите да се појавуваат на одредени позиции. Позицијата на рекламата е многу важна и честопати влијае на бројот на кликови, а наш совет е да ја поставите во телото на сајтот (page body), поточно за позицијата да биде над и под текстот. Ние исто така предлагаме, барем за почеток, да изберете четири помали реклами на горниот дел и шест поголеми реклами на дното на текстот.

Позициите може да ги промените така што ќе се вратете во опцијата LAYOUT, а потоа само повлечете го креираниот HTML кон саканата колона од десната страна.

Внесување на кодот преку опцијата THEME

Постои уште една опција со којашто можете да додадете код. За почеток, најавете се на Blogger и одете во опцијата THEME, којашто исто така се наоѓа во менито од левата страна.

Изберете ја опцијата EDIT HTML. Во отворенотополе со кодовите, одете во пребарување (кликнете CTRL + F) и користете ја оваа опција за да пронајдете <!– Comments –>

Залепете го вашиот код над овој опиум.

Конечно, кликнете на SAVE THEME и видете дали рекламите се појавиле на вашиот блог.