Кои опции за таргетирање се достапни?

Со цел да ја прикажете вашата кампања пред вистинската публика, ви стојат на располагање неколку филтри, кои[to можете да ги користите по потреба.

Пренасочување (Retargeting –таргетинг)

Оваа опција ќе овозможи вашата кампања да биде прикажана повеќе пати на корисниците кои веќе комуницирале со неа. Значи, некој кликнал на кампањата и се заинтересирал за производот што го промовиравте, но сè уште го нема купено. Опцијата за пренасочување (ретаргетинг) се сеќава на таквите корисници и потоа ќе им ја покаже истата реклама во следните пет дена, со што се зголемува веројатноста корисникот на крајот да го купи производот.

Доколку ве интересира подетално како работи опцијата RETARGETING, ние напишавме за целата постапка во текстот Како да го користете Native Media Retargeting?

Сообраќаен филтер

Под опцијата RETARGETING, има СООБРАЌАЕН ФИЛТЕР. Оваа опција ви овозможува да вашата кампања исклучително да се прикажува само на сајтовите на издавачите кај коишто сте добиле најмногу конверзии и кликови.

Овде имате три опции:

  • Без филтер
  • црна листа
  • Бела листа

Со избирање на Белата листа, внесувате список на издавачи со кои сте имале задоволителни резултати и кај кои сакате да се рекламирате и во иднина. Со избирање на Црната листа, внесувате список на издавачи кои ви донеле посиромашни резултати и кај кои повеќе не сакате да се рекламирате.

Во текстот Како можам да ги филтрирам сајтовите со посиромашни резултати, ја опишавме целата постапка за како да ги користите овие опции и што треба да поставите.

Локација

За разлика од другите филтри, локацијата мора да биде одбележана. Ако случајно заборавите да ја поставите земјата во која ќе се прикажува кампањата, нашите модератори ќе ве потсетат преку е-пошта за да ја означите локацијата. Можете да изберете која било земја, а меѓу земјите со најголем сообраќај моментално се наоѓаат: Србија, Македонија, Босна, Хрватска и Германија. Погледнете: Како да поставам таргетирање според локација?

Категории

Изберете го типот на портал каде што сакате да се појави вашата кампања. Можете да ја прескокнете оваа опција, бидејќи во повеќето случаи, целната публика ги посетува претежно сите видови веб-страници што се нудат во категориите.

Уреди

Со оваа опција можете да насочите и таргетирате, на пример, само луѓе кои користат мобилен телефон или само луѓе кои имаат пристап до Интернет преку лаптоп или десктоп компјутер. Таргетирањето може да се прошири на корисници кои имаат специфичен оперативен систем, што е одлично ако, на пример, водите кампања за апликација за iOS, игри за мобилни телефони и слично.

Време

Поставете временски период ако сакате вашата кампања да се изведува во одредени денови од неделата, во одреден временски период (на пр. дд денес до следните три недели) или ако сакате вашата кампања да се одвива во одредено време од денот. Дозволено е филтрирање според датуми, часови или денови во неделата. Погледнете: Како можам да закажам извршување на кампањата во одредено време?

Јазик

Многу корисна опција, особено ако вашата целна група е Балканот во дијаспората. Да речеме дека сакате да ја промовирате вашата кампања пред Македонците во Швајцарија. Само обележете ја Швајцарија на локации и на јазици одберете македонски јазик. Погледнете: Кои земји носат најдобри резултати?