Pixabay za početnike – nepresušni izvor besplatnih fotografija

Mnogi se pitaju gde pronaći kvalitetne fotografije koje su pritom besplatne za korišćenje. Mnogo je sajtova na kojima možete skinuti besplatne fotografije ili video materijal, ali ih ne možete koristiti u komercijalne svrhe, već samo privatno.  

Ako imate svoj sajt znate da su fotografije vrlo bitne, pored kreiranja sadržaja. S obzirom da nismo svi profesionalni fotografi, a iznajmljivanje istog je dodatni trošak koji ne mogu svi da priušte, obično se snabdevamo pratećim ilustracijama na nekom od veb sajtova namenjenim za to. 

Međutim, ako sami kreirate reklamu za firmu, kao što su to nativne reklame recimo, izbor fotografije igra veliku ulogu u uspešnosti iste. Jedan od najpoznatijih sajtova gde možete koristiti vizuelni sadržaj potpuno besplatno je Pixabay.  

Da vidimo prvo kako funkcioniše Pixabay i kako sve možete koristiti preuzeti materijal sa istog. 

Šta je Pixabay? 

[crp]

U slučaju da niste koristili Pixabay ranije, mnogo propuštate. Pixabay je jedna od najpoznatijih platformi sa besplatnim fotografijama. Bilo da se bavite marketingom ili imate svoj veb sajt, na ovoj platformi ćete pronaći fortografije, video snimke, ilustracije. I to sve besplatno. Baza broji više od 1, 7 miliona fotografija i video zapisa tako da je idealno mesto za pronalaženje potrebnog materijala koje besplatno nude drugi članovi Pixabay-a. 

Kako funkcioniše? 

Korišćenje ove platforme je vrlo jednostavno. Možete se registrovati, a i ne morate. Dovoljno je da odete na sajt Pixabay-a i polju za pretragu ukucate ključnu reč koja se odnosi na temu za koju vam je potreban materijal. U našem primeru (fotografija dole) uzeli smo pojam “sea” (more).

Ako potvrdite izbor dobićete listu sadržaja tagovanog ovim pojmom. Da bi ste suzili pretragu na ono što vam je potrebno (fotografija, video, ilustracija, vektor…), sa desne strane pretrage imate opciju da odaberete i filtrirate svoju pretragu (pogledaj fotografiju). Mi smo se odlučili samo za fotografije.  

Stisnite jednostavno enter i pojaviće vam se rezultati. Sa desne strane možete videti koliko (u našem slučaju) fotografija ima sa ovim tagom.  

Ono što možete još filtrirati jesu boje, veličina i orjentacija, dakle da li su fotografije (narodski rečeno) uspravne ili vodoravne. Možete odabrati i samo one koje preporučuje tim Pixabay-a, samo najsvežije podignute na ovu platformu ili pak one najpopularnije. Sve ove filtere koristite u zavisnosti od vaših potreba i svrhe upotrebe.

Kada u moru predloga odaberete onu koju želite skinuti na vaš računar klikom na istu otvoriće vam se prozor sa malo više informacija o samoj fotografiji. Sa desne strane možete videti profil autora fotografije, a odmah ispod i dugme za download. Kada kliknete na isto otvoriće vam se mali prozor gde birate veličinu fotografije koju želite. Odaberite jednu od ponuđenih veličina i stisnite download.

Ono što možemo napomenuti kada je u pitanju čuvanje fotografija jeste to da jednu istu fotografiju možete skinuti više puta u različitoj veličini. Recimo ako želite da istu fotografiju koristite u tekstu i u nekom štampanom izdanju, možete je sačuvati u najmanjoj i najvećoj rezoluciji. 

Iako je sav materijal potpuno besplatan, ako želite možete častiti autora u znak zahvalnosti simboličnim iznosom. Ispod profila autora nalazi se dugme “coffee”, koje kada stisnente otvara prozor sa raznim opcijama. Možete izabrati način plaćanja, valutu i sumu, kao i da li ćete donirati samo jednom, svakog meseca, svakih šest meseci ili svake godine. Obično korisnici doniraju kada koriste većinu fotografija istog autora i lep je gest ako vam njegova fotografija donosi zaradu ili pomogne u poslovanju na bilo koji način. 

Ako se niste registrovali, prilikom skidanja sadržaja sa pixabay-a moraćete svaki put potvrđivati da niste robot što posle određenog vremena, ako često to radite, postane vrlo zamarajuće. Isto tako, ako se ne registrujete, nećete moći skinuti ni fotografiju najveće rezolucije.  

Sama  registracija je jednostavna i ne zahteva puno vremena. Na početnoj strani Pixabay-a, u gornjem desnom uglu stisnite “Join”. Otvoriće vam se prozor gde možete odabrati način registracije. Da li će to biti preko Fejsbuka, Gugla ili vaše mejl adrese birate sami.

CCO licenca i šta znači? 

Nisu sve platforme za skidanje besplatnih fotografija iste. Na nekima možete skinuti fotografiju besplatno, ali morate navesti autora iste. Na nekima pak ne morate navoditi autora, ali ih ne možete koristiti u komercijalne svrhe.  

Kada je Pixabay u pitanju, sav sadržaj je pod CCO licencom (Creative Commons). Šta to znači? Znači da možete koristiti fotografije i video zapise u bilo koju svrhu, bez traženja dozvole autora i potpisa istog. Iako vam Pixabay daje ove pogodnosti, lepo bi bilo, gde možete, da navedete autora fotografije.  

Na šta da obratite pažnju? 

S obzirom da je Pixabay ogromna baza, mnogo puta naćićete fotokrafije gde je logo nekog poznatog brenda (Koka Kola, Fejsbuk i slično).  Nemojte koristiti te fotografije recimo u reklami, pored logoa svog brenda. Mnogi pokušavaju predstaviti svoj biznis na ovaj način, sugerišući klijentima kako veliki brendovi preporučuju njihove proizvode.  

Kada su pitanju fotografije koje prikazuju čuveni Volt Dizni ili Lego, posebno obratite pažnju jer je njihova politika takva da se ne mogu koristiti u komercijalne svrhe.  

Pixabay tim proverava sve fotografije koje korisnici dodaju na platformu, pa može se reći je da prilično siguran. Niko ne želi da se nađe u situaciji da bude optužen za nelegalno korišćenje, pa se iz tog razloga fotografije pre objave na pixabay podvrgavaju proveri. 

Za šta sve možete koristiti sadržaj sa Pixabay-a? 

Kao što smo već naveli, fotografija igra veliku ulogu kada je u pitanju predstavljanje bloga, poslovanja, reklamiranje i slično. Iako je tekst bitan kada opisujemo svoje poslovanje, fotografija je ta koja će dopuniti priču. 

Većina blogova i članaka sadrži velike, lepe slike. Cilj je uključiti sliku koja privlači čitaoca i povezana je sa temom posta. Pixabay vam daje mogućnost preuzimanja velike, srednje ili male slike. Iako želite da slika bude jasna i velika, znajte da im treba duže da se učitaju i mogu odvratiti neke čitatelje. Zato pazite na veličinu slika koje odlučite da preuzmete. 

Ne samo da su vizualno privlačni, infografici pružaju tonu informacija brzo i lako. Najbolje infografike privlače pažnju koristeći kombinaciju figura i slika. Konkretno, vektori su dobro rešenje za infografiku. Na početku smo objasnili kako da koristite filtere u pretrazi, pa tako možete pronaći odgovarajuće vektore za vaše infografike.  

Fotografije sa ove platforme možete koristiti i u pravljenju nativnih oglasa, koji su se poslednjih godina pokazalo kao jedno od najefektnijih načina oglašavanja. U kombinaciji sa dobrim sadržajem, prateći temu istog, možete mnogo uraditi za svoje poslovanje. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]