Spam komentari – 12 oružja u borbi protiv njih

Jedan od najčešćih problema svih WordPress sajtova jesu spam komentari. Znaju da naprave probleme, ako se niste spremili za fer borbu s njima. 

Zašto je bitna borba protiv spam komentara? 

Internet je prepun spam botova koji automatski šire linkove loših internet stranica u obliku spam komentara. Svrha ovakvih komentara je da na internet pretraživačima bolje rangiraju loše sajtove.  

Ako recimo neko kod vas ostavi spam komentar i vi to ne vidite, velika je verovatnoća da će neko od vaše publike slučajno stisnuti na link i da će tako njegov računar dobiti neki virus. Zbog toga je bitno „boriti se“ protiv njih. 

Spam komentari utiču i na reputaciju vašeg sajta. Neki korisnici ga zbog toga mogu vaš sajt smatrati spam lokacijom. Pretraživači takođe mogu da označe vaš sajt kao nesiguran, ako pronađu linkove ka sajtovima koji distribuiraju viruse. 

Ovih 12 stvari će vam pomoći u borbi sa spam komentarima: 

1. Podesite sajt da vi odobravate komentare  

odobravanje komentara wordpress
[crp]

Ovo vam omogućava da pregledate svaki komentar pre nego što ga odobrite. Sve što treba da uradite je da odete u meni na opciju Settings (podešavanje), a potom da izaberete opciju Discussion (diskusija) u WordPress meniju.

Spustite stranicu malo niže dok ne dođete do opcije Before a comment appears ( pre odobravanja komentara) i označite opciju Comment must be manually approved (komentar mora biti odobren od strane admina). Potom pritisnete Save Changes (sačuvaj promene) dugme.  

2. Aktiviraj Aksimet  

akismet

Ovo je antispam dodatak (plugin) koji ćete dobiti čim dignete svoj sajt u WordPress platformi. Dodatak je besplatan, ali se morate registrovati kod njih da bi dobili API kod (ključ) za aktiviranje. Dobijate ga besplatno za lični blog ili manji sajt. 

3. Instalirajte Sucuri 

sucuri

Iako imate aktiviran prethodno naveden Aksimet, to vam neće pomoći ako mnogo spam komentara krene da obasipa vaš sajt.

Tu nastupa Sucuri. Ovaj dodatak pomaže da spreči spam komentar da uopšte „napadne“ vaš sajt. 

4. Dodatak Antispam Bee 

Antispam Bee

Služi da identifikuje spam botove, a kada se to desi njihovi komentari se lako blokiraju. Treba da skinete dodatak Antispam Bee i da ga aktivirate.

Odete u Settings (podešavanja) i tu nađete Antispam bee stranicu gde označite sve opcije za hvatanje spam komentara. Sačuvajte promene i to je to. 

5. Postavite Guglov reCAPTCHA verifitikaciju 

recaptcha wordpress

Ovo će onemogućiti spam komentare u vašem „inboksu komentara“. Naime, reCAPTCHA traži pre ostavljanja nečijeg komentara da potvrdi da je ljudsko biće, a ne robot. To radi tako što postavi jednostavan test. 

6. Sklonite URL Field iz komentara 

url field komentari

Pored toga što će vam pomoći da blokirate spam komentare, takođe će blokirati one koje tema vašeg sajta uopšte ne zanima. 

Sve što treba da uradite je da dole naveden kod ubacite u vašu WordPress temu ili da nađete odgovarajući dodatak za to. 

Kod je sledeći: 

kod za spam

7. Onemogućite komentare na fotografije 

onemogućite komentare

U nekim WordPress temama ovo je automatsko isključeno, ali u nekim nije. Treba da odete u Settings i potom u opciju Disable Comments. Označite opciju Media i sačuvajte promene (Save Changes). 

8. Onemogućite HTML u komentarima 

html komentari

HTML se često koristi da se sakrije spam link, pa je zato dobro da to onemogućite. To možete uraditi postavljanjem dole navedenog koda u functions.php ili instaliranjem nekog od dodataka. 

Kod je: 

kod za bolikiranje spam komentara

9. Postavite minimalnu i maksimalnu dužinu karaktera u komentaru 

yosta

Treba da instalirate Yosta Comment Hacks uz pomoć kojeg stavljate minimalnu i maksimalnu dužinu karaktera u komentaru. To onemogućuje mnoge spam komentare, a najviše one koji imaju samo reč „hello“. 

10. Onemogućite Trackbacks  

trackbacks wordpress

Settingsu nađete opciju Discussion i zaokruženo polje (na fotografiji ispod) ne treba da bude označeno. 

11. Isključite komentarisanje starih objava 

iskljucite komentarisanje postova

Opet idete u Settings, pa Discusion i odaberete dole zaokruženu opciju. Stavite broj dana posle kojih želite da se isključi komentarisanje objave. Nemojte zaboraviti da pritisnete dugme Save Changes (sačuvajte promene). 

12. Isključite komentarisanje 

ikljucite skroz komentarisanje

Ako vam tema vašeg sajta ili bloga to dozvoljava, onda je ovo jedna od najboljih zaštita. Prosto isključite bilo kakvo komentarisanje na vaše objave. 

Opet ćete tu opciju naći u Settings-u, pa u Discussion. Zaokruženo polje treba da vam ostane prazno i samo što treba da uradite je da sačuvate promene. 

Ako sredite svoj sajt sa nekim ili svim od navedenih oružja moguće je da će vam sajt sam prepoznavati SPAM komentare. Pored njih će jednostavno to pisati i oni neće biti prikazivani na vašoj web stranici. 

prepoznavanje spam komentara

Sada vam spam komentari ne mogu ništa više.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]