Sve što treba da znate o kupovini domena i hostinga

Domen i hosting su međusobno povezani kao par cipela i neophodni su vam ako želite da napravite web stranicu. Ove tri komponente ne idu jedna bez druge i samo skupa  vam obezbeđuju mesto u digitalnom svetu. Mnogi od vas se pitaju kako kupiti domen i hosting i misle da je to „viša matematika“, ali nije.

Šta je domen?

Domen je adresa vašeg sajta i uglavnom je istog naziva kao i vaša firma. Prema tome, kad birate ime za vaše poslovanje, vi automatski birate ime i za vaš domen. Zbog toga nemojte donositi ishitrene odluke da se posle ne biste kajali.

Vaši potencijalni korisnici vas preko domena nalaze tako što ga ukucaju u neki od popularnih pretraživača (Google Chrome, Internet Explorer, Krstarica…) i pritisnu enter.

Šta je hosting?

Hosting je prostor na internetu gde se postavlja vaš sajt ili tačnije svi fajlovi koji čine vaš sajt. Njega prodaje kompanije koje se zovu hosting provajder i kod njih se smeštaju i čuvaju sajtovi.

[crp]

Od kompanije do kompanije se razlikuje kvalitet hostinga, pa su na osnovu toga neke kompanije traženije od drugih, a viša cena ne mora da znači da je hosting bolji. Zahvaljujući dobrom hostingu vaš sajt će raditi brzo i neće kočiti zbog opterećenosti zato što je ugostio više posetilaca istovremeno.

Ime domena

Registracija domena za sajt se lako vrši. Upišite željno ime i vidite da li je slobodno. Veći problem je smisliti dobar naziv domena. Da ne bi pogrešili treba da znate neka nepisana pravila.

Nikada nemojte dati predugačko ime domenu iliti web adresi, već smislite nešto što je kraće i zvučnije, jer će ga tako publika lakše upamtiti. Domen, po nepisanom pravilu, ne treba da ima preko 15 karaktera. Takođe, poželjno je izbegavati crtice kako donje tako i one u sredini.

Na ovom sajtu www.expireddomains.net možete videti domene koje je neko ranije registrovao, a koji su istekli. Možda vam se svidi neko ime koje je već bilo popularno, a mnogi se hvale da su baš uz pomoć navedenog sajta pronašli ideju za ime.

Zamke besplatnih domena

Ovakav domen je primamljiv, jer vas ništa ne košta, ali ako želite da se ozbiljno bavite biznisom nemojte ga koristiti.

Evo zašto:

  1. Takav domen ne zvuči ozbiljno, jer pored vašeg imena i ekstenzije tu je i ime platforme na kojoj ste se registrovali, pa pored toga što estetski nije lepo, ono je i predugačko
  2. Ovi domeni su omiljeni svim internet prevarantima, tako da je moguće da publika neće stvoriti poverenje u vaše poslovanje/proizvod, a ono je veoma bitno ne bi li uspeli u svojoj branši

Odabir ekstenzije

Ovo je takođe veoma bitna stavka.  Ekstenzija su ona slova u web adresi koja se nalaze posle tačke imena domena. Native media koristi RS (www.nativemedia.rs).

Ako vam je poslovanje isključivo vezano za Srbiju i region, onda je možda najbolja registracija domena sa ekstenzijom RS. Dok poslovanja koja imaju globalne pretenzije koriste uglavnom COM, ORG i NET.

Treba da koristite ekstenzije koje su popularne u „našem“ digitalnom svetu, kao što su COM, NET, ORG i RS. Jedino ako je vaš naziv već zauzet na nekoj od navedenih ekstenzija, onda se odlučite za BIZ, INFO i druge. Izbegavajte  „čudne“ ekstenzije  (to su one koje nisu široj publici poznate i nemaju nikakvog smisla).

Kako kupiti domen i hosting?

Možete ih kupiti na istom mestu ili zasebno, a to isključivo zavisi od vas. Neki se odluče na drugi korak zato što mogu proći jeftinije, ako kombinuju, dok je drugima bitna praktičnost pa registraciju domena i iznajmljivanje hostinga odrade u istoj kompaniji.

Na web stranicama koje nude hosting, može se naći opcija registracija domena. Treba da znate, da većina hosting provajdera uz kupovinu hostinga daje besplatno registraciju donema u zavisnosti od hosting paketa koji želite.

Takođe, hosting kompanije vam nude nekoliko paketa različitih mogućnosti za vaš sajt. Šta se nalazi u svakom paketu vam je verovatno čitko ispisano, ako ne razumete dobro svaku stavku najbolje je da se posavetujete sa nekim stručnim licem ili da proverite šta taj pojam znači u informatičkom svetu uz pomoć Gugla. Uglavnom, trebate da izaberete paket koji će najviše odgovarati sajtu vašeg tipa.

Neke od najboljih kompanija gde možete registrovati domen i kupiti hosting su sledeće:

Kada su u pitanju domaći web provajderi, onda su svakako najzvučniji u Srbiji i regionu:

Postupak same kupovine je na svakom sajtu jednostavan. Treba samo da izaberete hosting paket koji vam odgovara i da pratite uputstva. Čim sve to prođete i platite (uglavnom se plaća elektronskim putem) postajete vlasnik hostinga i domena koji ste odabrali. 

Skoro svaka hosting kompanija ima na raspolaganju podršku 24 sata dnevno, tako da ne morate da brinete ako vam nešto nije jasno, jer su tu oni da vam pojasne.

Treba da znate da kad kupite neki domen i hosting to niste uradili za ceo život, već na određen period. Uglavnom je to godinu dana, mada često kompanije koje ih prodaju daju popust ako kupujete na dve godine ili više. Nakon isteka navedenog vremenskog perioda dobićete mogućnost da obnovite saradnju.

Ako niste bili zadovolni uslugama kompanije kod koje ste kupili domen i hosting, ne morate ostati kod njih. Možete se komotno prebaciti kod nekog drugog.

Šta još dobijate uz registraciju domena?

Sa kupovinom domena dobijate i besplatan email za vaš sajt. Njega treba da koristite u korespodenciji sa poslovnim partnerima, saradnicima ili klijentima, jer deluje profesionalnije nego da svoju poslovnu poštu šaljete sa Gmaila ili Yahooa.

Kupovina domena može biti rudnik zlata

Ovo nije samo fraza, ovo je vrsta kockanja. Sve što treba je da predvidite koje bi ime moglo da postane popularno ili traženo.

 Kada je svet interneta počeo da bude svakondevnica u SAD i Evropi, mnogi mladi su to iskoristili tako što su kupovali domene imena država i gradova, zanata, prehrambenih proizvoda, imena bele tehnike… Tako je npr. domen www.LasVegas.com 2005. godine prodat za neverovatnih 90 miliona dolara.

Podelite sa nama vaša iskustva o kupovini hostinga i domena.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]