Zašto 5 evra nije dovoljno za testiranje e-marketing kampanje?

Testiranje online marketinške kampanje nije samo bitno zbog trenutnih prihoda, već i zbog postizanja uspeha na dugim stazama uz pomoć internet oglašavanja. Mnogi poslodavci se odlučuju za tip internet oglašavanja na osnovu uloženih 5 evra u testiranje kampanje. Da li je to realno? Naravno da nije.

testiranje oglasa

Sećate li se prvog ajfona? Kada se pojavio napravio je novu eru – pametnih telefona, kakvu mi danas znamo. Međutim, ako mislite da je samo to što je bio toliko inovativan u to vreme dovelo do njegovog uspeha, onda se varate.

Inkrementalna inovacija je ono što je Apple uspešno primenjuje još od samog početka. Upravo je to doprinelo da zarada od 6 miliona u pet tromesečja skoči na 77 miliona u jednom kvartalu.

Ono što treba napomenuti da je Apple iz godine u godinu povećavao prodaju, dok su Nokia i Blacberry polako tonuli. Jaz između Aplle i druge grupe se svake godine povećavala. U jednom trenutku, Nokia se toliko borila da je prodala odeljene mobilnog telefona Microsoftu, smatrajući da samo tako mogu da opstanu. Međutim, kada se to konačno dogodilo u septembru 2013. godine, nije se desilo uzdizanje feniksa kojem su se svi nadali. Nokia je ponovo prodata 2016. godine, ovoga puta kupac je bio HMD Global.

[crp]

Naime, u digitalnoj eri u kojoj živimo sve se naglo menja. Ono što je bio pun pogodak juče, sutra možda neće biti. A jedini način da budete spremni za nepredvidive promene je kroz postupni razvoj vašeg proizvoda, usluge ili… reklamne kampanje.

Malo pre smo koristio primer najpoznatijeg brenda sadašnjice, ali sada ću vam objasniti na primeru koji je svima nama bliži. Npr. ako se reklamirate samo na popularnoj društvenoj mreži Facebook ili Instagram, možete zapasti u nevolju. Naime, jednog dana, iznenada, ove društvene mreže mogu da blokiraju takve kampanje. Tada će vam jedini izlaz biti prelazak na neku oglasnu mrežu, a prednost će imati oni koji su radili paralelne kampanje i dobro ih pre toga istestirali.

Kada dođete na mrežu za oglašivače, moraćete prvo da testirate svoju kampanju ne bi li znali u kom pravcu treba da ide.

Četiri razloga zašto treba da radimo testiranje

  1. Želite višu stopu konverzije – Ako ne ostvarujete dovoljno konverzije, sigurno treba da promenite prelanding (pre prodajna) ili landing (prodajna) stranicu. Mnogi preduzetnici i trgovci misle da poznaju svoju publiku iz istraživanja koje su uradili. Međutim, treba da znate da ne možete tako dobro poznavati svoju publiku dok je ne vidite na delu, tj. kako se ponašaju na vašoj veb strani.
  2. Testiranje može povećati prodaju – Jednom kada prepoznate savršeni oglas po merama publike, prodaja na vašoj landing strani će se povećati.
  3. Želite da znate više o publici – Da biste saznali više o svojoj publici, morate da napravite okruženje u kojem možete prikupljati podatke o njima. Testiranjem ćete saznati šta vaša publika zaista voli, a šta ne. Promena jednog pasusa ili reči može da potpuno drugačije utiče na publiku.
  4. Želite da ste više angažovani – Prelanding  i landing strane nisu samo za konverziju i prodaju. Naime testovi pomažu da precizirate slike i reči koje utiču na vašu publiku. Što preciznije saznate sve, više ćete se angažovati na svim platformama koje koristite ne bi li došli do većeg broja publike.

Šta treba da testirate?

Pre nego što pređemo na to koliko treba da se potroši na testiranje onlajn marketing kampanje, treba da znate na šta trošite novac. Šta je testiranje?

 Svaki segment marketing kampanje može i treba da se testira. Traženje novih mogućnosti slično je istraživanju i razvoju tehnoloških kompanija. Čak i ako nešto dobro funkcioniše, uvek se može poboljšati.

Najbolji način za vođenje probne kampanje je naučni pristup. Da biste postigli dobre rezultate, trebate testirati jednu kampanju na više načina. Na primer, ako testirate novi oglas, treba da ga napravite u dva ili više primera. Na ovaj način ćete znati da li je određeni aspekt oglasa propao ili uspeo, tj. šta treba da poboljšate i uradite ne bi li napravili savršeni oglas. Takvi testovi mogu da otkriju ogromne potencijale reklamne kampanje u okviru oglasne mreže na kojoj radite.

Ako treba da testirate nešto novo, kao što je oglasna mreža, možete se naći u velikoj dilemi. Teško je tu odabrati koja je mreža za vas pobednik, a koja gubitnik. Ovakav test je uglavnom skuplji, jer morate testiranje raditi na obe mreže za oglašivače. Međutim, kada se uverite koja je ko stvorena za vas to vam zaista može doneti brdo novih prihoda.

I ako vam deluje da je ovo bacanje para, objasniću vam zašto nije. Čim pređete na platformu za oglašavanje i tamo počnete da rastete, imaćete ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na one koji se još reklamiraju samo po društvenim mrežama.

Kako u oglašavanju preko sadržaja, tj. nativnom oglasu, dosta toga zavisi od pre-landing strane nju treba dobro da testirate. Napravite više primera i onda saznajte koja daje najbolje rezultate, tako što ćete svaku stranu voditi kao zasebnu kampanju.

pre landing

Prvi parametar koji se analizira je da se prati koliko je ljudi sa prelanding stranice otišlo na landing. Ako publika slabo prelazi na landing stranu, ond nešto nije dobro i tu treba nešto menjati.

Potom landing strana. Takođe, napravite u više primera. Ako dosta publike poseti landing stranu, a nema porudžbini, znači da tu nešto neštima i da to treba menjati.

Sliku i naslov ne treba mnogo testirati. Bitno je da su jasne i da se zna o čemu je ponuda, odnosno sadržaj.

Kako ispravno postaviti test?

Kada postavite test, ostavite ga 24 ili pak 48 sati bez podešavanja. Nakon ovog perioda imaćete mogućnost da analizirate rezultate. Ovaj jednodnevni ili dvodnevni test će vam omogućiti da brzo izaberete šta je ono što treba da zadržite, a šta da menjate ne bi li ste tako minimizirali svoje gubitke.

Imajte na  umu da Conversion Rate (stopa konverzije) nije jedini parametar koji koristimo za metriku, ne bi li usavršili oglas. Takođe, možete da uporedite CTR, preglede, ROAS (Return on Ad Spend ili povrat na potrošnju oglasa) – sve zavisi od vašeg cilja.

Budžet

Kako testiranje često prolazi kroz mnoštvo nepoznanica koje mogu doživeti krah, važno je sagledati celokupnu sliku. Samo tako ćete se održati na vrhu ili barem stabilnoj poziciji.

Zbog toga je bitno da baš kao što inovativne kompanije troše deo budžeta na istraživanje i razvoj, tako i vi treba da odredite budžet za testiranje onlajn marketing kampanje.

budzet

Možda biste želeli da testiranje uradite sa samo 5 evra, jer ćete tako smanjiti eventualne gubitke. Međutim, žao mi je što moram da vam saopštim da sa tolikim budžetom nećete sigurno uspeti da optimizujete dobro svoj oglas i da na osnovu njega povećate svoje prihode. Neće vam pokazati ništa osim što ćete sa 5 evra imate skoro ni jednu posetu i sigurno nula konverzija, u poređenju sa kampanjama sa najboljim performansima, gde trošite stotine ili hiljade evra.

Najbolje bi bilo da izdvojite 10% do 20% svog budžeta za testiranje, a da ostalih 90% do 80% budžeta koristite za skaliranje onoga što je već odlično u vašoj kampanji. Sada se verovatno pitate kako taj budžet da podelite na svaki pojedinačni test?

Možete izvršiti procenu. Treba da izaberete minimum trošak po svakom koraku, kao i broj koraka. Ako pomnožite te dve vrednosti, dobićete potreban budžet za testiranje.

Nepisano pravilo je da se u testiranje jedne kampanje minimalno uloži oko 30 do 50 evra. Ako nema rezultata, a potrošili ste budžet za testiranje, znači da nešto ne valja. Pak, ako je kampanja dobra onda će biti konverzija već posle par evra.

Treba da znate da je jako teško „ubosti“ da sve valja iz prve. To je zamka. Puno njih odustane, ako odmah ne vide rezlutate, a to nije dobro. Naprotiv, treba samo vise da se uloži u testiranje. Posle sve počne da bude kristalno jasno i sve neefikasnve kampanje gasite, a ostavlja se ona koja je apsolutni pobednik.

Sada se pitate, pa koliko je onda najbolje da uložim u testiranje da bi ono bilo uspešno? To je suma od 200 do 300 evra minimum i pokrene se 4 do 5 kampanja za jedan isti proizvod. Koriste se različite predlanding i landing strane, prati se konverzija i polako se gase kampanje koje ne daju rezultate.

Kada se pronađe dobra prelanding i landing strana, a to su one na koje publika najbolje reaguje, onda se tek radi optimizacija oglasa – menjaju se slike i naslovi.

Najveća greška je što većina oglašivača napravi jednu landing stranu i misle da su završili posao. Ni ne razmišljaju da bi možda neka druga dala četiri do pet puta bolje rezultate.

Da li uvek „pobeđuje“ veći budžet?

Naravno da ne. Možete dobiti sjajne rezultate i sa manjim budžetom.

Međutim, što više povećate budžet za testiranje, više ćete saznati o tome šta publika želi.

Kako god da odlučite, veći ili mani budžet, testiranje plaćenih oglasa je najbolji način da vaše poslovanje dignete u visine.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]